Банки перевірятимуть сплату ЄСВ при виплаті зарплати за оновленим порядком

ДПС оновить порядок прийняття банками платіжних інструкцій на виплату зарплати. Зокрема, ЄСВ для дозволу банків виплачувати зарплату становитиме 1/5 від суми у платіжці.

Банки перевірятимуть сплату ЄСВ при виплаті зарплати за оновленим порядком

Які перевірки відновили з 2 червня та як тепер штрафуватимуть

ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати».

Проєкт наказу передбачає затвердження Порядку, який відповідатиме чинним нормам Закону про ЄСВ. Це врегулює наявну в Порядку № 453 невідповідність вимоги щодо сплати ЄСВ у розмірі не менше 1/3 суми коштів для виплати зарплати як такої, що суперечить законодавчо встановленому розміру ЄСВ.

Банки прийматимуть платіжні інструкції на виплату зарплати за умови, що підприємство сплатило ЄСВ у розмірі 1/5 суми коштів для виплати зарплати, що зазначили у платіжці.

Якщо в платіжних інструкціях, документах на переказ готівки або повідомленнях про спрямування коштів з єдиного рахунку сума ЄСВ менша, ніж добуток суми коштів для виплати зарплати та розміру ЄСВ, надавачі приймають від платників ЄСВ грошові чеки та платіжні інструкції на видачу коштів для виплати зарплати разом з електронною або оригіналом довідки-розрахунку, погодженої ДПС.

Проєкт наказу також передбачає надання можливості платникам ЄСВ отримувати довідку-розрахунок на видачу коштів для виплати зарплати як у паперовій, так і в електронній формах.

Крім цього, використовують нові терміни, запроваджені Законом про платіжні послуги, зокрема «платіжна інструкція», «надавач платіжних послуг».

За інформацією ДПС


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
339

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8353

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
30769

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді