Яка відповідальність за порушення організації медоглядів працівників

У Держпраці нагадали основні правила організації та проведення медоглядів працівників певних категорій

med_service.png

Заробітна плата і аванс: поради експерта + розрахункові приклади

Роботодавець зобов'язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медоглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року (ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII; далі — Закон про охорону праці).

Алгоритм організації попереднього (періодичного) медичних оглядів визначили наказом МОЗ «Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій» від 21.05.2007 № 246.

Спеціалісти Держпраці щорічно за заявкою роботодавця (його представника), за участю представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи, визначають категорії працівників відповідно до штатного розпису, які підлягають попереднім (періодичним) медичним оглядам. До 1 грудня вони складають Акт визначення категорій працівників у двох примірниках, які підлягають попередньому (періодичним) медогляду.

Роботодавець попередньо організовує лабораторні дослідження умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників відповідно до наказу МОЗ України «Про затвердження Державних санітарних норм і правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу» від 08.04.2014 № 248 та подає ці дані (копії протоколів інструментально-лабораторних досліджень умов праці) разом з заявкою на складення Акта до територіального Управління інспекційної діяльності Держпраці.

На підставі Акта роботодавець складає упродовж місяця у чотирьох примірниках поіменні списки працівників, які підлягають періодичним медоглядам. Зазначені списки подає для погодження в територіальне Управління інспекційної діяльності Держпраці.

Працівники, для яких є обов’язковими попередній та періодичні наркологічні та психіатричні огляди подають у медкомісії відповідний документ (Довідку) відповідно до вимог наказу МОЗ України від 18.02.2022 № 651.

Роботодавець за власний кошт забезпечує організацію проведення медоглядів, витрати на поглиблене медичне обстеження працівника з підозрою на професійні та виробничо — зумовлені захворювання та їх медичну реабілітацію, диспансеризацію працівників груп ризику розвитку професійних захворювань.

На період проходження медогляду роботодавець зберігає за працівником місце роботи (посаду) і середній заробіток.

За результатами періодичних медичних оглядів (протягом місяця після їх закінчення) Комісія оформляє Заключний акт за результатами періодичного медогляду працівників який складається у шести примірниках – один примірник залишається у медичному закладі, що проводив медогляд, інші надаються роботодавцю, представнику профспілкової організації або уповноваженій працівниками особі, профпатологу, Управлінню інспекційної діяльності Держпраці у області, робочому органу ГУ ПФУ в області.

Роботодавець має право притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов’язкового медогляду, до дисциплінарної відповідальності, а також зобов’язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плат (ч. 2 т. 17 Закону про охорону праці).

Водночас працівник зобов’язаний проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди (ч. 3 ст. 159 Кодексу законів про працю України).

Для роботодавців наступає адміністративна відповідальність за порушення організації медичних оглядів працівників (ч. 5 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Зокрема, тягне за собою накладення штрафу на працівників від 4 до 10 НМДГ (від 68 грн до 170 грн) і на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від 20 до 40 НМДГ (від 340 грн до 680 грн).

За інформацією Держпраці


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Готівкові розрахунки: що врахувати в роботі

Готівкові розрахунки жорстко регулюються Національним банком та податківцями. Тут завжди є ризик порушити правила. Які розрахунки вважаються готівковими, а які безготівковими? Коли для готівкових розрахунків треба касовий апарат, де можна здійснювати готівкові розрахунки, чи є каса у підприємця – дізнайтеся у консультації
49644

Держбюджет 2025

14 вересня 2024 року Уряд затвердив проєкт Держбюджету на 2025 рік. Законопроєкт зареєстрували за № 12000. Це вже третій бюджет країни за час повномасштабного вторгнення рф із найбільшими видатками та дефіцитом бюджету за всю історію країни. Проте Уряд запевняє, що бюджет є збалансованим. На які показники він спирається та що очікує українців в умовах воєнного стану — в огляді
183

Реєстрація ФОП 2024

Реєстрація ФОП є важливим кроком для тих, хто планує розвивати свій бізнес в Україні. Ця процедура містить кілька етапів, як-от підготовку документів, подання заяви та отримання відповідних дозволів. Після успішної реєстрації ФОП отримує право провадити підприємницьку діяльність, а також користується низкою податкових та правових переваг. Важливо дотримати всіх вимог, щоб провести успішну реєстрацію ФОП
43518

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33264

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді