19.11.2022 в газеті «Голос України» опублікували Закон України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами» від 03.11.2022 № 2718-IX (далі — Закон № 2718), який гармонізує українське законодавство із законодавством ЄС у сфері безпечності харчових продуктів.
Закон № 2718:
- визначає загальні вимоги до предметів і матеріалів, що призначені для контакту з харчовими продуктами, та спеціальні вимоги для окремих груп матеріалів і предметів (вимоги спрямовані на недопущення впливу упаковки на харчовий продукт);
- передбачає ведення державного реєстру речовин, які можна використовувати у виробництві матеріалів і предметів, а також процесів переробки пластику;
- встановлює вимоги до маркування, декларування відповідності та забезпечення простежуваності матеріалів і предметів, що призначені для контакту з харчовими продуктами;
- вдосконалює норми про державний контроль і відповідальність операторів ринку.
Документ розробили на виконання пункту 20 Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Cанітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.
Закон № 2718 набуде чинності 19.11.2025, крім окремих положень, які діють з 20.11.2022.