Під час війни ПН не блокуватимуть, а реєстрацію складених — продовжать: пропозиція Комітету ВРУ

Законопроєкт, який розв’яже проблему зупинення реєстрації ПН/РК, — на завершальній стадії.

СКАЧАЙТЕ ПАМ'ЯТКУ: Граничні строки реєстрації ПН/РК і штрафи за їх порушення 📝

Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики (далі — Комітет) запропонував ВРУ правки до законопроєкту від 27.09.2022 № 8079. Документ незабаром розглянуть у другому читанні.

Голова Комітету Ніна Южаніна пропонує:

1. Не зупиняти реєстрацію податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування (РК) до них упродовж воєнного стану та шести місяців після його скасування.

ДПС моніторитиме, чи відповідають ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків, але за виявлення ризиків не зупинятиме їх реєстрацію. Податківці використовуватимуть цю інформацію для формування плану-графіка проведення планових документальних перевірок.

2. Зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних ПН/РК, які платники подали на реєстрацію в період з 24.02.2022 до дня набрання чинності цим законом і щодо яких надали пояснення та необхідні документи. ДПС має зареєструвати ці ПН/РК упродовж 5 календарних днів (к. дн.) з дня набрання чинності цим законом.

3. Упродовж воєнного стану та шести місяців після його скасування продовжити на 5 к. дн. граничний строк реєстрації ПН/РК:

Для ПН/РК, що їх склали з 1-го до 15-го дня календарного місяця включно

До 5-го дня включно календарного місяця, що настає за місяцем, у якому їх склали

Для ПН/РК, що їх склали з 16-го до останнього дня календарного місяця включно

До 20-го дня включно календарного місяця, що настає за місяцем, у якому їх склали

Для РК, які склав постачальник товарів/послуг до ПН, що їх склали на отримувача — платника податку, в яких передбачили зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальникові

Упродовж 20-ти к. дн. з дня, коли їх отримав покупець

4. На період воєнного стану та шести місяців після його скасування встановити зменшені штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, а саме:

  • 2% суми ПДВ, що зазначили в ПН/РК, — за порушення строку реєстрації до 15 к. дн. (зараз 10%);
  • 5% — від 16 до 30 к. дн. (зараз 20%);
  • 10% — від 31 до 60 к. дн. (зараз 30%);
  • 15% — від 61 до 365 к. дн. (зараз 40%);
  • 25% — на 366 к. дн. і більше (зараз 50%).

5. Надавати платникам податків доступ до електронних сервісів та приймати від них електронні документи не в будні з 8:00 до 18:00, а щодня з 8:00 до 22:00.

Якщо ВРУ відхилить ці правки до законопроєкту № 8079, то, за словами Ніни Южаніної, Комітет зареєструє окремий законопроєкт.

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55640

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
766

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
3061

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10990

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді