Як перевірятимуть власників КІК: затвердили порядок

Затвердили порядок проведення документальних перевірок осіб, які є прямими чи опосередкованими власниками контрольованої іноземної компанії.

advokat.jpg

Наказ Мінфіну від 01.11.2022 № 360

Мінфін наказом від 01.11.2022 № 360 затвердив Порядок проведення перевірки контролюючої особи (далі — Порядок). Документ регламентує проведення документальних перевірок фізичних або юридичних осіб — резидентів України, які є прямими чи опосередкованими власниками/контролерами контрольованої іноземної компанії (далі — відповідно КІК, власник КІК).

Орган контролю проводить документальну перевірку КІК, якщо отримав інформацію про те, що платник податків:

  • не подав звіт про КІК або подав його з порушенням вимог закону;
  • не надав органові контролю відповіді на його запит.

Під час проведення перевірки власник КІК зобов’язаний упродовж місця з дати отримання запиту надати органові контролю копії первинних документів щодо окремих або всіх операцій КІК. При цьому не потрібно перекладати документи з англійської на українську.

Під час перевірки орган контролю може зажадати додаткові документи, що підтверджують проведення фінансово-господарських операцій КІК. Платник податків має надати їх упродовж 30 календарних днів (к. дн.) з дати, коли отримав додатковий запит від органу контролю.

За потреби контролери можуть провести опитування посадових осіб або інших працівників іноземної особи та пов’язаних із нею юросіб. Результати опитування оформляють протоколом. Його складають у двох примірниках. Протокол мають підписати посадові особи органу контролю, які проводили опитування, та опитувані.

Перевірка власника КІК може тривати не більше ніж шість місяців. За рішенням керівника ДПС строк перевірки можуть продовжити ще на шість місяців, якщо потрібно:

  • отримати інформацію від компетентних органів іноземних держав;
  • провести експертизу;
  • перекласти документи тощо.

Наказ про продовження строку перевірки видають під час проведення перевірки, щоб не допустити перерву між датами завершення та продовження перевірки.

Результати перевірки оформляють:

  • актом — якщо за результатами перевірки виявили заниження об’єкта оподаткування платника податку;
  • довідкою — якщо порушення відсутні.

Акт/довідку про результати перевірки:

  • складають у двох примірниках і підписують посадові особи, які проводили перевірку, та власник КІК або його представник;
  • мають вручити власнику КІК або його представнику під підпис упродовж двох робочих днів з дати його складення.

Якщо власник КІК не згодний з висновками перевірки, ві має право подати свої заперечення упродовж 30 к дн. з дня отримання акта.

Наказ Мінфіну № 360 набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 23.11.2022 документ не оприлюднили.

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33043

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19836

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186467

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2024 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61837

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді