Повернення покупцем пального чи спирту етилового: коригування показників акцизної накладної

У ДПС нагадали правила коригування показників акцизної накладної в разі повернення покупцем пального/спирту етилового

biznes_fop_pidtrymka.jpg

Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового затвердив Мінфін наказом від 27.11.2020 № 729; далі — Порядок № 729.

Якщо після реалізації пального та/або спирту етилового відбувається повернення частини чи всього обсягу пального/спирту етилового особі, що реалізує пальне/спирт етиловий, або виникає потреба у виправленні помилок, допущених під час складання акцизної накладної (далі — АН) форми «П» та/або форми «С», показники такої АН підлягають коригуванню шляхом складання розрахунку коригування АН та реєстрації його в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі — ЄРАН).

Такий розрахунок коригування має бути зареєстрованим в ЄРАН після реєстрації АН, показники якої коригуються, та у межах 1095 днів з дати здійснення операції з реалізації пального/спирту етилового, яка відбулась починаючи з 01.07.2019.

Показники АН, складених на операції з ознаками щодо умов оподаткування або «3», або «4», або «9» після погашення податкового векселя, виданого до отримання або ввезення на митну територію України такого пального, не коригують, розрахунки коригування до них не складають та в ЄРАН не реєструють.

Коригують лише показники складених АН, зареєстрованих в ЄРАН відповідно до статті 231 Податкового кодексу України.

Розрахунок коригування складає платник (філія чи структурний підрозділ платника), який реалізує пальне/спирт етиловий та склав АН, показники якої коригують (п. 3 розд. IV та розд. V Порядку № 729).

Розрахунки коригування складають у такій самій кількості примірників, як і кількість примірників АН, до якої їх складають, крім розрахунків коригування, складених до АН на операцію з реалізації пального/спирту етилового, яка не відбулась (у тому числі через зазначення помилкових реквізитів отримувача пального/спирту етилового далі — платника податку (філії чи структурного підрозділу платника податку), або акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який отримали пальне/спирт етиловий), другий примірник якої не зареєстрований отримувачем пального в ЄРАН (п. 4 розд. IV та розд. V Порядку № 729).

У разі зазначення у АН помилкових реквізитів отримувача пального — платника (філії чи структурного підрозділу платника) або отримувача пального, що не є платником, або допущення помилки у реквізитах акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який отримали пальне, або складання АН на операцію з реалізації пального, яка не відбулась, та реєстрації в ЄРАН такої АН (першого примірника такої АН), складають розрахунок коригування до такої АН:

  • в одному примірнику — для коригування складеної в одному примірнику АН;
  • в одному примірнику — для коригування складеної в двох примірниках АН, другий примірник якої не зареєстрований отримувачем в ЄРАН;
  • в двох примірниках — для коригування складеної в двох примірниках АН, другий примірник якої зареєстрований отримувачем пального в ЄРАН (п. 5 розд. IV та розд. V Порядку № 729).

Всі розрахунки коригування, складені платником (філією чи структурним підрозділом платника) до АН, підлягають реєстрації в ЄРАН (п. 6 розд. IV та розд. V Порядку № 729).

Складені в одному примірнику розрахунки коригування реєструються в ЄРАН особою, що реалізує пальне/спирт етиловий, незалежно від того, чи передбачається зміна обсягів реалізованого пального/спирту етилового (п. 7 розд. IV та розд. V Порядку № 729).

Якщо передбачається зменшення обсягів реалізованого пального/спирту етилового, зазначеного в АН, перший та другий примірники якої зареєстрували в ЄРАН:

  • платник направляє особі — отримувачу пального/спирту етилового перший та другий примірники розрахунку коригування акцизної накладної;
  • особа — отримувач пального/спирту етилового реєструє в ЄРАН перший та другий примірники розрахунку коригування АН (п. 9 розд. IV та розд. V Порядку № 729).

Особа, що реалізує пальне/спирт етиловий, має право зменшити обсяг реалізованого пального/спирту етилового у податковій декларації за розрахунком коригування після реєстрації усіх примірників такого розрахунку коригування в ЄРАН отримувачем пального/спирту етилового.

Якщо в ЄРАН зареєстрували тільки перший примірник АН, складеної на операцію з реалізації пального/спирту етилового, яка не відбулась (у тому числі через зазначення помилкових реквізитів отримувача пального/спирту етилового — платника (філії чи структурного підрозділу платника), або помилкових реквізитів акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який отримали пальне/спирт етиловий), платник складає розрахунок коригування у одному примірнику, та реєструє такий розрахунок коригування в ЄРАН.

Для здійснення відміни показників АН, що коригуєте (коди виду коригування або «1», або «2», або «3», або «5», або «6») в табличній частині такого розрахунку:

  • у графі 1 зазначайте порядковий номер рядка — цифру «1»;
  • з АН переносьте до граф 2, 3 таблиці дані щодо коду товару згідно з УКТ ЗЕД, його опису;
  • до граф 4, 5 вносьте показник коригування (зменшення) обсягу реалізованого пального з відповідним знаком (–), при цьому зменшення обсягів має збігатися з обсягом реалізованого пального/спирту етилового, зазначеного в АН (з урахуванням показників АН та розрахунків коригування до такої АН, зареєстрованих в ЄРАН).

Такий розрахунок коригування в повному обсязі сторнує обсяг пального/спирту етилового, зазначений в АН та розрахунках коригування до такої АН, зареєстрованих в ЄРАН (п. 17 розд. IV та розд. V Порядку № 729).

Особа, що реалізує пальне/спирт етиловий, має право зменшити обсяг реалізованого пального/спирту етилового у податковій декларації за таким розрахунком коригування після його реєстрації в ЄРАН.

За інформацією ДПС у Житомирській області

 

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Підакцизні товари в Україні 2024

Які товари потрапляють під оподаткування акцизом у 2024 році, про підакцизні товари та непідакцизні операції – у цьому огляді. Також про максимальні і мінімальні ціни на підакцизні товари в Україні, проблеми ідентифікації підакцизних товарів, штрафи за продаж підакцизних товарів неповнолітнім, ліцензування підакцизних товарів
50574

Податкові зміни 2024: нове за Законом № 3603

Депутати внесли зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків, оподаткування та аудиторської діяльності. Деякі з нововведень діють уже з 16.03.2024. Експерти системи «Експертус Головбух» розглянули основні новації щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку
13839

Акцизна накладна 2024

Акциз, САРП/ЄРАН, електронні сервіси, акцизні склади — все, що пов’язано з реалізацією пального давно увійшло в бухгалтерське життя. Про заповнення акцизної накладної, порядок складання акцизних накладних розповімо в огляді. Не забудемо й про зразки заповнення
52870

Акцизний податок 2024

Про акциз, особливості його нарахування за основними групами підакцизних товарів (алкоголь, тютюнові вироби, паливо, легкові автомобілі), оновлення щодо підакцизних товарів, акциз у роздрібних торговців тютюновими виробами, втрату підакцизних товарів в умовах воєнного стану – у цьому огляді
82634

Декларація з акцизного податку 2024

У статті знайдете бланк оновленої форми акцизної декларації, а також роз’яснення, які допоможуть вам відзвітувати без помилок
82502

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді