Інформація, що має бути включена до Звіту про КІК: роз’яснення ДПС

ДПС акцентує увагу контролерів контрольованих іноземних компаній (КІК) на необхідності відображення повної інформації в звітах про КІК

Інформація, що має бути включена до Звіту про КІК: роз’яснення ДПС

Звіт про контрольовані іноземні компанії, скорочений Звіт про контрольовані іноземні компанії (далі — Звіт про КІК), Порядок їх заповнення і подання до контролюючого органу затвердив Мінфін наказом від 25.08.2022 № 254.

Пунктом 39-2.5 Податкового кодексу України (ПК) встановили вимоги щодо складання та подання Звіту про КІК. Зокрема, визначили, що Звіт про КІК подають до податкового органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік засобами електронного зв'язку в електронній формі.

В Електронному кабінеті платника податків наявна форма Звіту про КІК з ідентифікатором форми:

  • J0108701 — для юридичних осіб;
  • F0108701 — для фізичних осіб.

Перелік інформації, яку необхідно зазначити в звіті про КІК, визначили підпунктом 39-2.5.3 ПК.

Водночас норми пункту 39-2.4 ПК передбачають перелік умов, у разі дотримання яких скоригований прибуток КІК не включають до бази оподаткування контролюючої особи.

При цьому згідно з підпунктом 39-2.4.3 ПК у разі якщо прибуток КІК звільняється від оподаткування відповідно до положень цього пункту, контролюючу особу звільняють від обов'язку розраховувати скоригований прибуток КІК.

Податківці звертають увагу, що ПК не встановлює окремих правил або виключень для платника податку — контролюючої особи щодо невідображення у Звіті про КІК інформації, визначеної, зокрема, підпунктами «е», «є», «ж», «и» підпункту 39-2.5.3 ПК, а отже, така інформація підлягає відображенню у відповідних графах Звіту про КІК (графи 29 — 34).

Таким чином, у випадку звільнення від оподаткування прибутку КІК відповідно до вимог пункту 39-2.4 ПК, відсутні правові підстави для невідображення у Звіті про КІК інформації, визначеної підпунктами «е», «є», «ж», «и» підпункту 39-2.5.3 ПК.

При цьому відповідальність за порушення вимог ПК щодо невідображення інформації у Звіті про КІК встановили пунктом 120.7 ПК.

Окремо нагадуємо, що стаття 50 ПК надає право контролюючій особі подати звітний новий або уточнюючий звіт про КІК.

За інформацією ДПС

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Головне для бухгалтера в травні 2024 року

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати в травні. Це нові або оновлені консультації, форми із зразками заповнення, довідники і найважливіші новини, які вплинуть на роботу бухгалтера в травні. Роботи, як завжди, багато, але разом ми впораємось!
2432

Форма № 4-ПН

Хто і коли повинен подавати Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці», актуальний бланк і зразок форми № 4-ПН — у статті
7747

Які податки сплачують резиденти Дія Сіті

У консультації розглянемо вимоги до резидентів Дія Сіті, які суб’єкти господарювання можуть бути резидентом Дія Сіті, які пільги з оподаткування для резидентів Дія Сіті, умови застосування зниженої ставки ПДФО до доходу найманих працівників
33095

Податкова декларація екологічного податку 2024

Як заповнити декларацію з екологічного податку 2024, яку заяву слід подати до податкової, якщо обсяги викидів парникового газу знаходяться у межах ліміту, строки декларування та інші пов’язані питання – у цьому огляді
65701

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді