Чи нараховувати ЄСВ на вартість оренди житла для працівників

Виплати, що мають індивідуальний характер, належать до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних і компенсаційних виплат

Чи нараховувати ЄСВ на вартість оренди житла для працівників

Індексація зарплат у вересні та жовтні 2024-го

Лист ДПС від 07.02.2023 № 236/ІПК/99-00-24-03-03-06

За інформацією ДПС в Одеській області

Підприємство — платник податку на прибуток і ПДВ — оплачує вартість оренди своїм працівникам. Чи потрібно нараховувати та сплачувати ЄСВ з доходу у вигляді вартості оренди житла для вказаних працівників?

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі:

  • заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначають відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР (далі — Закон № 108)

та

  • сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Структура заробітної плати складається із основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат (ст. 2 Закону № 108).

Перелік видів виплат, що відносять до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, визначили в Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держстату від 13.01.2004 № 5 (далі — Інструкція № 5).

Інші виплати, що мають індивідуальний характер (оплата квартири та найманого житла, гуртожитків, товарів, продуктових замовлень, абонементів у групи здоров'я, передплати на газети та журнали, протезування, суми компенсації вартості виданого працівникам палива у випадках, не передбачених чинним законодавством), належать до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат (пп. 2.3.4 розділу 2 Інструкції № 5).

Тому дохід у вигляді вартості оренди житла працівникам за рахунок роботодавця відносять до складу заробітної плати, а отже, він є базою нарахування ЄСВ.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
345

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8361

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
30833

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді