Виплати на дитину 2024

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Автор
експерт з обліку та оподаткування, Київ
Автор
незалежний експерт із трудового законодавства, Слов'янськ
Соціальна допомога на дітей – це виплати, які отримують батьки, опікуни, піклувальники та й самі діти. До них належить і виплати при народженні дитини, допомога багатодітним сім’ям, державні аліменти, допомога матерям-одиначкам, грошові виплати дітям-сиротам, допомога дітям з інвалідністю. Про виплати на дітей 2024 розповімо у статті

Виплати на дітей 2024 при народженні

Виплати на дітей при народженні надаються всім батькам незалежно від рівня доходів і соціального статусу. Достатньо подати заяву протягом 1 року з дня пологів, щоб оформити соціальну виплату на дитину.

Для того, щоб отримати допомогу на дитину при народженні 2024, треба звернутися у відділ соціального захисту населення, де написати відповідну заяву та подати копію свідоцтва про народження дитини.

У період дії воєнного стану жінки, які мають зареєстроване місце проживання на території України і народили дитину за межами України, мають можливість оформити допомогу при народженні дитини із-за кордону. Для призначення допомоги достатньо надіслати до органу соціального захисту населення за своїм українськи місцем реєстрації заяву та легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини.

Допомога при народженні дитини у 2024 році = 41280 грн. Такою ж вона була і раніше. Підвищення не сталося.

Коли приходять виплати на дитину? Виплата на дитину здійснюється:
  • 10320 грн – одразу;
  • 860 грн/місяць – протягом 36 місяців.

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

Аналогічна виплата на дитину призначається й у разі усиновлення.

Окрім традиційного паперового варіанту у 2024 році, працює спеціальна послуга E-Малятко (чи єМалятко). Вона забезпечує можливість оформити все онлайн. За однією заявою батьки можуть отримувати одразу декілька послуг, зокрема:

  • реєстрація народження дитини та її місця проживання;
  • призначення допомоги при народженні дитини;
  • призначення допомоги багатодітним сім’ям.

Однак, діють і обмеження. Замовити послугу можна лише протягом 30 днів з дня народження дитини. У разі порушення цього терміну доведеться звертатися до відділу ДРАЦС. Сервісом єМалятко не зможуть скористатися батьки, чия дитина народилася поза межами України або не в лікувальному закладі.

Виплатити допомогу батькам мають не пізніше одного місяця з дати отримання заяви від матері чи батька дитини.

Припиняються виплати на дитину у разі:

  • позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;
  • відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;
  • тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;
  • припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень щодо конкретної дитини;
  • нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини.

Увага: всі новонароджені діти отримають від держави окрім грошової допомоги «пакунок малюка» (Baby Box). До складу боксу входить набір базових речей, необхідних для догляду за новонародженим в перші тижні і місяці його життя. Видають їх у пологових будинках одразу після народження дитини. Батьки можуть відмовитись від «фізичного» боксу і отримати натомість його грошовий еквівалент. Розмір грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» становить не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, установленого законом на дату подання заяви про призначення грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка». У 2024 році — це 7689 грн.

Виплати на дитину в Україні: допомога у зв'язку з вагітністю та пологами

Ще одна соціальна виплата – декретні виплати жінкам, які не застраховані у державній системі соціального страхування (ст. 7 Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.1992 № 2811).

Право на таку допомогу мають:

  • неповнолітні (треба довідка з місця навчання);
  • жінки, які були звільнення у зв’язку з ліквідацією підприємства (треба довідка ліквідаційної комісії);
  • аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки вишів І-IV рівня акредитації і професійно-технічних учбових закладів (треба довідка з місця навчання);
  • безробітні (треба довідка з центру зайнятості);
  • жінки-військовослужбовці (ВСУ, СБУ, поліція, Державна прикордонна служба тощо).

Розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами:

  • загальний – 100% середньомісячного доходу жінки з розрахунку на місяць;
  • мінімальний розмір – 25% від прожиткового мінімуму для працездатної особи на місяць.

Розмір декретних жінки, яка офіційно працює, буде залежати від її заробітку за останні 12 календарних місяців роботи перед декретною відпусткою. Для безробітної допомогу визначатимуть на основі допомоги по безробіттю.

Увага: безробітні та неповнолітні також мають право на декретні.

Оплатити мають щонайменше 126 календарних днів. Якщо жінка вагітна не однією дитиною, тоді тривалість її відпустки збільшується до 140 днів. Жінки, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, можуть розраховувати на оплату 180 днів декретної відпустки.

Працюючим жінкам призначають допомогу на підставі листка непрацездатності. Із 01.10.2021 цей документ оформляють в електронному вигляді. Листок непрацездатності страхувальник може побачити у своєму кабінеті на порталі ПФУ. Але до кінця воєнного стану може бути виданий лікарняний на паперовому бланку. Для інших категорій жінок допомога призначається на підставі заяви встановленого зразку та інформації про номер запису в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я.

Розмір допомоги дорівнює 100% середньомісячного доходу (стипендії, грошового забезпечення, допомоги по безробіттю тощо) жінки. Але він не може бути меншим ніж 25% прожиткового мінімуму для працездатної особи із розрахунку на місяць (ст. 9 Закону № 2811) (див. Таблицю).

Мінімальний розмір декретних у 2024 році

Період

Розмір допомоги у розрахунку на місяць, грн

01.01.2024 — 31.12.2024

757,00

Конкретизує розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами п. 7 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, постанова Кабміну від 27.12.2001 № 1751. Виплати розраховуються шляхом множення середньоденного доходу на кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами:

  • 126 – звичайні пологи;
  • 140 – ускладнені пологи;
  • 180 – пологи у «чорнобильців».

Також перевіряється сума за місць (має бути не менше мінімального розміру).

Звернення за отриманням виплати до відділу соціального захисту – не пізніше 6 місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Жінки-військові мають звертатися за місцем служби.

Виплати на дітей 2024 одиноким матерям

Допомога одиноким матерям розраховується як різниця між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (див. вище таблицю) та середньомісячним сукупним доходом родини в розрахунку на одну особу. Максимальний розмір такої допомоги такий:

Максимальний розмір допомоги одиноким матерям у 2024 році

Вік дитини

Розмір допомоги, грн

До 6 років

2563,00

Від 6 до 18 років

3196,00

Від 18 до 23 років (якщо навчаються на стаціонарі)

3028,00

Гарантований розмір аліментів 2024

Якщо батьки ухиляються від сплати аліментів, то тоді призначається соціальна допомога на таких дітей у розмірі різниці між 50% прожиткового мінімуму дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу. Дохід береться з попередні 6 місяців. Максимальні суми державних аліментів становлять:

Мінімальний розмір допомоги для дітей 2024, батько яких не платить аліментів

Вік дитини

Розмір допомоги, грн

До 6 років

1281,50

Від 6 до 18 років

1598,00

Виплати опікунам 2024

Держава виплачує таку допомогу опікунам чи піклувальникам дітей, які позбавлені батьківського піклування. Гроші є власністю дитини. Допомогу на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначають на підставі рішення про встановлення опіки чи піклування.

Розмір допомоги теж залежить від прожиткового мінімуму. Дорівнює вона 2,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. На дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування, — 3,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. (ст. 18 Закону № 2811) (див. Таблицю).

Розмір допомоги піклувальникам у 2024 році

Вік дитини

Розмір допомоги, грн

звичайна дитина

дитина з інвалідністю

До 6 років

6407,50

 8970,50

Від 6 до 18 років

7990,00

11186,00

Якщо на дитину (на дитину з інвалідністю) виплачують пенсію, аліменти, стипендію, державну допомогу (крім державної соціальної допомоги, що виплачується на дітей з інвалідністю відповідно до законодавства), то розмір допомоги на дитину визначають як різницю між 2,5 розміру прожиткового мінімуму (для дитини з інвалідністю, над якою встановлено опіку чи піклування, — 3,5 розміру прожиткового мінімуму) для дитини відповідного віку та пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги.

Правила, за якими виплачують допомогу, визначає Порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затверджений постановою КМУ від 27.12.2001 № 1751 (далі Порядок № 1751). Документи для призначення допомоги опікун чи піклувальник має подати особисто до органу праці та соціального захисту населення за місцем свого проживання дитини. Допомогу призначають на дванадцять місяців, а потім знову потрібно звертатися до органу соцзахисту для продовження виплати.

Виплати на дитину з інвалідністю 2024

Особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю держава надає соціальну допомогу, а людям, які піклуються про них, — надбавку на догляд.

Право на допомогу мають особи з інвалідністю з дитинства І, П, ІІІ групи та діти з інвалідністю віком до 18 років.

Розмір допомоги залежить від розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (Закон «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» від 16.11.2000 № 2109-III).

Державну соціальну допомогу призначають у таких розмірах:

  • особам з інвалідністю з дитинства І групи — 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: з 01.01.2024 — 2361,00 грн;
  • особам з інвалідністю з дитинства ІІ групи — 80% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: з 01.01.2024 — 1888,80 грн;
  • особам з інвалідністю ІІІ групи — 60% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: з 01.01.2024 — 1416,60 грн;
  • дітям з інвалідністю віком до 18 років — 70% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: з 01.01.2024 — 1652,70 грн.

Розмір державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю віком до 18 років, інвалідність яких пов’язана з пораненням чи іншим ушкодженням здоров’я від вибухонебезпечних предметів, з урахуванням всіх надбавок, підвищень та інших доплат, у тому числі передбачених КМУ, підвищується на 50% розміру державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю віком до 18 років на підставі документів. Зв’язок інвалідності з пораненням чи іншим ушкодженням здоров’я від вибухонебезпечних предметів, отриманим дитиною з інвалідністю до 18 років, встановлюється лікарсько-консультативними комісіями закладів охорони здоров’я.

До державної соціальної допомоги призначають також надбавку на догляд:

  • за особою з інвалідністю з дитинства І групи;
  • за одинокою особою з інвалідністю з дитинства II і III групи, які за висновком лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу потребують постійного стороннього догляду;
  • за дітьми з інвалідністю.

Розміри надбавки на догляд:

  • за особою з інвалідністю І групи підгрупи А — 200% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: з 01.01.2024 — 4722,00 грн.
  • за особою з інвалідністю І групи підгрупи Б — 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: з 01.01.2024 — 2361,00 грн;
  • одинокою особою з інвалідністю ІI та IІІ групи, які за висновком МСЕК потребують постійного стороннього догляду — 75% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: з 01.01.2024 — 1770,75 грн;

на дітей з інвалідністю:

  • за дитиною з інвалідністю віком до 6 років підгрупи А — у розмірі 200% прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років: з 01.01.2024 — 5126,00 грн;
  • за дитиною з інвалідністю віком від 6 до 18 років підгрупи А — в розмірі 200% прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років: з 01.01.2024 — 6392,00 грн.

Надбавку на догляд за іншою дитиною з інвалідністю встановлюють у розмірі:

  • за дитиною з інвалідністю віком до 6 років — 50% прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років: з 01.01.2024 — 1281,50 грн;
  • за дитиною з інвалідністю віком від 6 до 18 років — 50% прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років: з 01.01.2024 — 1598,00 грн.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді