Як заповнити уточнюючу податкову декларацію з податку на нерухоме майно: приклад ДПС

Платник подав податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з додатком у частині об’єкту житлової нерухомості. При цьому в нього у власності перебуває об’єкт нерухомого майна нежитлової нерухомості. Така дія в подальшому призвела або призведе до виникнення податкового боргу. Податківці пояснили, як заповнити уточнюючу податкову декларацію в такому випадку

Уточнення зобов’язань з податку на нерухоме майно під час дії воєнного стану

Податкову декларацію податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Форма декларації) затвердив Мінфін наказом від 10.04.2015 № 408.

У Формі декларації у примітках до заповнення вказали, що невід'ємною частиною податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є додатки. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов'язання за відповідним видом об'єкта оподаткування. За відсутності у платника відповідного виду об'єкта оподаткування тип додатка, в якому обчислюєте податкове зобов'язання для такого виду об'єкта оподаткування, до декларації не додавайте.

Сплату до бюджету та облік нарахованих (задекларованих) податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, здійснюйте за видами об’єктів нерухомого майна.

Перелік податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету визначають відповідно до переліку кодів бюджетної класифікації, які вказані в додатку до Постанови КМУ «Деякі питання ведення обліку податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету» (далі — Постанова) від 16.02.2021 № 106.

Класифікатор доходів бюджетів затвердив Мінфін наказом від 14.01.2011 № 11, де визначили код та найменування податку:

  • 18010100 — податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений юридичними особами, які є власниками об'єктів житлової нерухомості,
  • 18010400 — податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений юридичними особами, які є власниками об'єктів нежитлової нерухомості.

Наприклад, платник податків подав податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з додатком у частині об’єкту житлової нерухомості, при цьому у нього у власності перебуває об’єкт нерухомого майна нежитлової нерухомості. Така дія в подальшому призвела або призведе до виникнення податкового боргу. Виникає питання: як заповнити уточнюючу податкову декларацію в такому випадку?

Платник зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації у разі якщо у майбутніх податкових періодах самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (ст. 50 Податкового кодексу України).

А саме: платник зобов’язаний подати уточнюючу податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за відповідний період шляхом уточнення раніше узгодженого податкового зобов’язання в частині об’єкту житлової нерухомості (зменшити) та задекларувати (уточнити) податкове зобов’язання за об’єкт нежитлової нерухомості (збільшити). Отже, до уточнюючої податкової декларації подаєте обидва додатки.

Приклад заповнення уточнюючої декларації у зазначеній ситуації наведений у додатках.

За інформацією ДПС у Волинській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
158739

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
44818

Плата за землю 2024

Плата за землю стосується всіх, хто має зареєстровану на себе земельну ділянку чи орендує її у держави або місцевої громади. Звільнення від сплат цього податку чутливе до нюансів господарського використання землі. Про те, як нараховується земельний податок з фізичних осіб у 2024 році, у т.ч. й щодо тимчасово окупованих земель та територій бойових дій, – розповімо в огляді
105863

Декларація з туристичного збору

У консультації – як заповнювати податкову декларацію туристичного збору і зразок декларації з туристичного збору. Дотримайтеся алгоритму заповнення й уникніть помилок
19529

Податок на розкіш 2024

Що таке податок на розкіш в Україні, коли та як його сплачують фізособи? Про це у консультації
19264

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді