Податкова знижка за користування іпотечним житловим кредитом: приклади ДПС

ДПС розповіла про умови отримання податкової знижки за користування іпотечним житловим кредитом та навела приклади її розрахунку

Податкова знижка за користування іпотечним житловим кредитом: приклади ДПС

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

Податкова знижка — це документально підтверджена сума витрат, на яку зменшують оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати, в результаті чого з бюджету повертають частина сплачений ПДФО.

Основні умови для отримання податкової знижки:

  1. Податкову знижку надають виключно резиденту України, який має реєстраційний номер облікової картки платника.
  2. Скористатися правом на нарахування податкової знижки можна лише за наслідками звітного податкового року. Таке право не продовжують та не переносять на наступний рік, якщо громадянин не скористався своїм правом у встановлений строк.
  3. Отримання доходу у вигляді заробітної плати. При цьому загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми річної заробітної плати у поточному році.

Звертаємо увагу! Право на податкову знижку має фізична особа — підприємець, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

  1. Дотримання вимог щодо порядку подачі та заповнення декларацій. Так, декларацію подають по 31 грудня включно. У разі наявності обов’язку з декларування доходів — до 1 травня) наступного за звітним року.

Платник має право включити до податкової знижки, зокрема, частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом фактично сплачених упродовж звітного податкового року за умови:

  • наявності документального підтвердження витрат, що включають до податкової знижки;
  • визнання об’єкта житлової іпотеки як основного місця проживання. Зокрема, згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Право на включення до податкової знижки суми, розрахованої згідно зі статтею 175 Податкового кодексу України (ПК), надають платнику за одним іпотечним кредитом упродовж 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому, зокрема, збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника та починає використовуватися як основне місце проживання (п. 175.4 ПК).

АЛГОРИТМ РОЗРАХУНКУ ПОДАТКОВОЇ ЗНИЖКИ

Приклад розрахунку

1. Якщо площа житла, придбаного за рахунок іпотечного житлового кредиту не перевищує 100 кв. м, то платник податку має право включити до податкової знижки суму всіх сплачених процентів:

Зарплата за рік: 200 000 грн

ПДФО (18%): 36 000 грн

Сума сплачених процентів: 40 000 грн

Сума ПДФО, що повертають: 36 000 – (200 000 – 40 000) × 18% = 7 200 грн

2. Якщо площа житла, придбаного за рахунок іпотечного житлового кредиту перевищує 100 кв. м., то податкову знижку розраховують так:

Сума сплачених процентів: 40 000 грн

Фактична площа житла — 150 кв. м

Мінімальна площа житла — 100 кв. м

К= 100/150 = 0,7

Сума ПДФО, що повертають: 36 000 – (200 000 – 40 000 × 0,7) × 18% = 5040 грн

Податкова знижка дорівнює добутку суми сплачених процентів і коефіцієнта, що враховує мінімальну площу житла.

За інформацією ДПС

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21721

Податкова знижка: умови отримання та звітування

Є спосіб зекономити або частково компенсувати витрати за власне навчання чи навчання дитини, на іпотеку, страхування життя. Поверніть від держави частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податкова знижка у 2024 році, умови її отримання, податкова знижка на навчання в декларації – у консультації
71869

ПДФО 2024

ПДФО: що врахувати у 2024 році? Розглянемо, що таке ПДФО, яка сплата ПДФО 2024
79203

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28097

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді