Верифікація суб’єктів АПК через ДАР: відповіді на ТОП-4 запитання

Мінагрополітики надало відповіді на поширені запитання щодо верифікації суб’єктів АПК через ДАР

Верифікація суб’єктів АПК через ДАР: відповіді на ТОП-4 запитання

Часткова компенсація за придбання сільгосптехніки: як відшкодувати 25% своїх витрат

Запитання 1. Наша компанія є в наказі Мінагрополітики на включення до переліку верифікованих суб’єктів АПК, але заявка досі у статусі «Очікує». Що це означає?

Якщо ваша заявка знаходиться на другому етапі «Моніторинг відповідності» у статусі «Очікує», це означає, що вона пройшла первинну перевірку і включена до наказу Мінагрополітики.

Накази публікують на сайті Міністерства.

З того моменту заявку щодня перевіряють на відповідність критеріям Порядку, затвердженого Постановою КМУ №1132 від 31.10.2023. Після цього оновлений верифікований список надсилають Держмитслужбі.

Відтак статус «Очікує» на стадії «Моніторинг відповідності» є нормальним станом заявки.

Запитання 2. Заявку випадково подали не на ту програму. Що робити?

Наразі у ДАР діє дві програми верифікації експортерів:

  • Перша «Подання заявки на включення до Переліку верифікованих суб'єктів АПК» - для заявників, які відповідають критеріям 1-4 Порядку, затвердженого Постановою КМУ від 31.10.2023 № 1132;
  • Друга «Заявка на включення до Переліку верифікованих суб'єктів АПК: Платник ПДВ після 23.02.2022; понад 40 млн грн валют. виручки» – для заявників, які відповідають критеріям 2,3,5,6 Порядку.

Подати заявку можна лише на одну з цих двох програм.

Якщо заявку випадково подали не на ту програму, Мінагрополітики повертає цю заявку і вона набуває статусу «Очікує підписання заявника».

У цьому випадку, помилково подану заявку можете видалити самостійно.

Для цього заповніть анкету і при формуванні pdf форми заявки у вікні натисніть червону кнопку «Відмінити заявку». Детальна інструкція за посиланням.

Після видалення помилково поданої заявки, переподайте заявку на потрібну програму.

Запитання 3. Що робити, якщо компанію включили до Переліку верифікованих суб’єктів АПК, але пізніше надійшло повідомлення про її відхилення зі списку?

Причину відхилення вказують у повідомленні, а саме — невідповідність одному з критеріїв Порядку, затвердженого Постановою КМУ від 31.10.2023 № 1132.

Після усунення невідповідності, можете повторно подати заявку на включення до Переліку. Мінагрополітики розгляне її повторно у встановленому Порядку.

Запитання 4. Що робити, якщо заявку повернули з повідомленням, що на адресу Мінагрополітики не надійшов лист від Банку, хоча Банк запевняє, що лист відправляв?

У такому разі Банк повинен звернутись до Канцелярії Мінагрополітики за телефоном: 044 363 08 35.

Усі отримані листи реєструють в Мінагрополітики у встановленому законодавством Порядку.

За інформацією Мінагрополітики


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
50153

Облік власновирощеної сільгосппродукції для посіву

Агропідприємства вирощують продукцію переважно для продажу на сторону. Проте нерідко використовують її як насіння для нового врожаю. Тримайте роз’яснення експерта, які допоможуть облікувати витрати на підготовку та посів насіння, а також задокументувати ці операції
60

Ліцензування зберігання пального для аграріїв

Ліцензія на зберігання пального агропідприємством необхідна усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб чи промислового перероблення. Розглянемо, що для цього потрібно та які останні зміни
4309

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Мінагрополітики вдосконалило процедуру оцінки шкоди та збитків, що особисті селянські та фермерські господарства — ФОПи зазнали через військову агресію рф. Підкажемо, як діяти цим господарствам, аби провести оцінку розміру збитків від загибелі сільськогосподарських тварин, бджолосімей і пошкодження сільськогосподарської техніки. Це дасть змогу з часом отримати їх відшкодування
67

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді