Одноразова допомога працівнику при переїзді в іншу місцевість через зміну місця роботи: що з ПДФО

Одноразову допомогу, яку виплачують працівнику (членам його сім’ї) при переїзді в іншу місцевість у зв’язку зі зміною місця роботи, включають до загального місячного оподатковуваного доходу таких платників як інший дохід

Одноразова допомога працівнику при переїзді в іншу місцевість через зміну місця роботи: що з ПДФО

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

Гарантії та компенсації працівникам в разі переїзду на роботу до іншої місцевості визначені Кодексом законів про працю України та іншими актами законодавства України.

Працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв’язку з переведенням, прийняттям або направленням на роботу в іншу місцевість (ст. 120 КЗпП).

Працівникам при переведенні їх на іншу роботу, коли це зв’язано з переїздом в іншу місцевість, виплачують, зокрема, одноразову допомогу на самого працівника і на кожного члена сім’ї, який переїжджає.

Працівникам у зв’язку з переведенням їх на іншу роботу, якщо це пов’язано з переїздом в іншу місцевість (в інший населений пункт), виплачують одноразову допомогу самому працівникові — в розмірі його місячного посадового окладу (тарифної ставки) за новим місцем роботи і кожному члену сім’ї, який переїжджає, — в розмірі 25% одноразової допомоги самого працівника (пп. «г» п. 1 постанови КМУ «Про гарантії та компенсації при переїзді на роботу в іншу місцевість» від 02.03.1998 № 255).

До членів сім’ї працівника, на яких виплачують компенсацію, належать чоловік, дружина, а також діти і батьки подружжя, які перебувають на їх утриманні і проживають разом з ними.

Одноразова допомога, яку виплачують працівнику (членам його сім’ї) при переїзді в іншу місцевість у зв’язку зі зміною місця роботи, включають до загального місячного оподатковуваного доходу таких платників як інший дохід та оподатковують ПДФО на загальних підставах.

За інформацією ДПС в Харківській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21690

Податкова знижка: умови отримання та звітування

Є спосіб зекономити або частково компенсувати витрати за власне навчання чи навчання дитини, на іпотеку, страхування життя. Поверніть від держави частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податкова знижка у 2024 році, умови її отримання, податкова знижка на навчання в декларації – у консультації
71857

ПДФО 2024

ПДФО: що врахувати у 2024 році? Розглянемо, що таке ПДФО, яка сплата ПДФО 2024
79168

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28075

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді