Застосування натурального коефіцієнту до бази оподаткування військового збору: ДПС знову змінила позицію

ДПС перенесла до нечинних роз’яснення про застосування натурального коефіцієнта до негрошових доходів для розрахунку військового збору, розміщене в ЗІР, категорія 126.08

Чи застосовувати натуральний коефіцієнт і до бази оподаткування військового збору

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України» від 15.08.2022 № 2520-IX (далі — Закон № 2520) внесли зміни до підпункту 1.4 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (ПК). Відповідно до цієї норми військовий збір потрібно справляти за тими самими правилами, що й ПДФО.

Закон № 2520 набрав чинності 03.09.2022. Саме з цієї дати, у разі нарахування (надання) податковим агентом доходів у будь-якій негрошовій формі, такі доходи включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника і оподатковують ПДФО та військовим збором з урахуванням положень пункту 164.5 ПК, тобто з урахуванням натурального коефіцієнта.

Про це йшлося у новій відповіді на запитання в ЗІР (категорія 126.08) «Чи застосовується підвищуючий коефіцієнт до доходів, виплачених у негрошовій формі, для розрахунку військового збору?».

Це підтверджували податківці і в індивідуальній податковій консультації від 02.11.2023 № 3900/ІПК/99-00-24-03-03-06.

image18Вже з 22.02.2024 податківці знову змінили свою позицію. ДПС офіційно звернулася до Мінфіну, аби напрацювати спільну позицію щодо ситуації, яка склалася.
Наразі, роз’яснення містить коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з необхідністю узгодження позиції з Міністерством фінансів України».

Зазначимо, що раніше надана відповідь на аналогічне запитання також  переведена до нечинних та містить приписку «Діяла до 16.02.2024».

Відповідь ДПС на запит редакції «Головбуха» щодо розрахунку натурального коефіцієнта для визначення бази оподаткування військового збору для доходів у будь-якій негрошовій формі.

ЗІР, категорія 126.08

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкові зміни 2024: нове за Законом № 3603

Депутати внесли зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків, оподаткування та аудиторської діяльності. Деякі з нововведень діють уже з 16.03.2024. Експерти системи «Експертус Головбух» розглянули основні новації щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку
13890

Військовий збір 2024

Військовий збір в Україні запровадили як тимчасовий податок ще на початку збройної агресії рф, коли здійснювалися АТО. Мета збору – фінансова підтримка реформування ЗСУ. Військовий збір став своєрідним доповненням до податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), утворивши з ним нерозлучний тандем. Сьогодні в консультації про нюанси розрахунку та утримання військового збору, об’єкти оподаткування, його платників, звітність та штрафи
126528

Помилки у податковому звіті з ЄСВ та ПДФО/ВЗ: виправляємо з експертом

Хоча Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ уже давно існує та об’єднаний, але питання по ньому все ще залишаються. Серед таких – як виправити помилки у цьому податковому звіті. Про способи виправлення помилок у Податковому розрахунку та приклади – у консультації
191613

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді