Бізнес закликає змінити підхід до формування Переліку територій активних бойових дій

Європейська Бізнес Асоціація пропонує уніфікувати підхід щодо надання підтримки бізнесу, який працює на територіях активних бойових дій

Бізнес закликає змінити підхід до формування Переліку територій активних бойових дій

На сьогодні проблемним залишається питання не віднесення деяких прифронтових регіонів до територій активних бойових дій. У зв’язку з чим компанії, що знаходяться на відповідних територіях, позбавляються можливості певного роду підтримки — звільнення від сплати земельного податку, податку на нерухомість, екологічного податку, тощо. Власне, йдеться про не застосування норм Податкового кодексу України (ПК) щодо звільнення від оподаткування деякими видами податку.

Зокрема, передбачили, що власники та користувачі земельних ділянок та об’єктів нерухомого майна не нараховують та не сплачують плату за землю (земельний податок та/або орендну плату), екологічний податок та податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України (Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» від 11.04.2023 № 3050-IX).

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, затвердило Мінреінтеграції наказом від 22.12.2022 № 309 (далі — Перелік) і регулярно його оновлює.

Переліком території, серед іншого, розмежовують на такі, на яких ведуть активні бойові дії, а також на території можливих бойових дій. Проте, з аналізу його норм вбачається, що території, які перебувають у безпосередній близькості до зони ведення бойових дій та систематично потерпають від обстрілів і на яких, відповідно, існують значні труднощі у веденні планованої господарської діяльності з огляду на безпекові ризики та руйнування, не відносять до територій активних бойових дій, на які поширюють податкові пільги. І причина є наступною.

Так, наказом Мінреінтеграції від 13.07.2023 № 199 включили до Переліку новий пункт 3, котрий стосується територій активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси. Відповідно до даного пункту 3 такі території як Херсонська область, Харківська, Запорізька, Миколаївська, Донецька (Краматорський район), тощо виключили з переліку територій, де ведуть активні бойові дії. Адже, іншими словами, якщо ведуть на певній території активних бойових дій реєстри, то на думку податківців вона втрачає можливість застосування пільги відповідно до ПК.

На думку Європейської Бізнес Асоціації підхід до формування переліку територій активних бойових дій повинен бути єдиний для всіх територій. Більше того, зазначені території визначають такими, де бойові дії не ведуться.

Тож в ЄБА вважають, що важливо цю ситуацію змінити та все ж включити дані території до переліку (перемістивши їх до пункту 2 Переліку як окремий підпункт).

Окрему увагу заслуговує питання зупинки судноплавства по річці Дніпро та в Чорному морі та закриття морських портів Бердянськ, Маріуполь, Скадовськ та Херсон. Так, суттєвих наслідків зазнало судноплавство по річці Дніпро після підриву окупаційними військами рф дамби Каховської гідроелектростанції 06.06.2023. Зупинка річкового судноплавства, у свою чергу, призвела до зупинки основної діяльності річкових портів на річці Дніпро, навіть тих, які не розташовані на територіях, де ведуть, велися чи можуть вестися бойові дії.

Наразі, навіть при відсутності судноплавства внутрішніми водними шляхами компанії все ж повинні сплачувати податок на землю. Тому, бізнес пропонує зменшити податок і на землі річкового внутрішнього транспорту.

З відповідними пропозиціями ЄБА вже звернулась до Віце-прем’єр-міністра з відновлення України — Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури, Віце-прем’єр-міністра України — Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Міністра фінансів України, Голови податкового Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики.

За інформацією Європейської бізнес-асоціації

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв відпусток: створення та облік

Виплата відпускних та компенсації за невикористані відпустки здійснюють за рахунок забезпечення оплати відпусток. Це своєрідний резервний фонд, який бухгалтери часто називають «резервом відпусток». Розповімо, для чого його створювати, як його розраховувати та відображати в обліку
52671

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21690

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
452414

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18149

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді