Керівника мобілізували: як подати звітність в електронному вигляді

Контролери пояснили, як особа, що виконує обов’язки керівника, може подати звітність в електронному вигляді, якщо керівник, який зазначений в ЄДР, мобілізований

Керівника мобілізували: як подати звітність в електронному вигляді

Першоджерелом відомостей про юридичну особу, у тому числі про керівника юридичної особи є Єдиний державний реєстр (ЄДР).

У такому випадку та оскільки відомості стосовно «опису обмежень» керівника юридичної особи у порядку інформаційної взаємодії не надходять з ЄДР до ДПС, дані про керівника можуть бути змінені на особу, яка згідно з «описом обмежень» в ЄДР тимчасово виконує обов’язки керівника, за зверненням платника до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Керівник платника визначає, змінює перелік уповноважених осіб платника податків, які наділяються правом підписання, подання, отримання ними документів та інформації через е-кабінет від імені платника, та визначає їхні повноваження (абз. 2 п. 42.6 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Для надання права підпису е-документів іншим особам, яким делегували право підпису, платник (керівник) повідомляє про таких осіб податковий орган, на обліку в якому перебуває платник, шляхом направлення повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого електронного підпису в електронному вигляді за формою згідно з додатком 1 до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 06.06.2017 № 557.

До Повідомлення вноситься інформація про підписувача (підписувачів), якому (яким) надають право підпису е-документів.

Електронний документообіг між платником та податковим органом припиняється виключно у випадках, передбачених четвертим абзацом пункту 42.6 ПК. Зокрема отримання інформації з ЄДР про зміну керівника платника.

За інформацією ДПС у Запорізькій області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21690

Головне для бухгалтера в травні 2024 року

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати в травні. Це нові або оновлені консультації, форми із зразками заповнення, довідники і найважливіші новини, які вплинуть на роботу бухгалтера в травні. Роботи, як завжди, багато, але разом ми впораємось!
2701

Форма № 4-ПН

Хто і коли повинен подавати Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці», актуальний бланк і зразок форми № 4-ПН — у статті
7869

Які податки сплачують резиденти Дія Сіті

У консультації розглянемо вимоги до резидентів Дія Сіті, які суб’єкти господарювання можуть бути резидентом Дія Сіті, які пільги з оподаткування для резидентів Дія Сіті, умови застосування зниженої ставки ПДФО до доходу найманих працівників
33433

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді