Автомобіль придбали і продали у межах одного календарного місяця: чи потрібно подавати декларацію

Ні, не потрібно

Автомобіль придбали і продали у межах одного календарного місяця: чи потрібно подавати декларацію

Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до підпункту 267.2.1 Податкового кодексу України є об’єктами оподаткування.

Процедуру державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автотранспорту встановили постановою КМУ від 07.09.1998 № 1388.

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислює попередній власник за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником — починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт (пп. 267.6.5 ПК).

Якщо протягом одного календарного місяця відбулася державна реєстрація придбання та зняття з обліку (продажу) транспортного засобу однією юридичною особою, то для цієї юридичної особи дата початку сплати транспортного податку та дата припинення його обчислення збігаються — початок місяця, в якому набуто та втрачено право власності на об’єкт оподаткування.

Для юрособи, яка протягом одного календарного місяця придбала у власність легковий автомобіль та продала його, обов’язок подання податкової декларації з транспортного податку та, відповідно, сплати податку не виникає.

За інформацією ДПС в Івано-Франківській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Оподаткування доходів фізосіб від продажу майна

Час від часу у фізосіб виникає потреба у продажі квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів та іншого майна. Як оподатковуються такі продажі, чи завжди треба подавати податкову декларацію – відповіді на ці питання та приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у результаті продажу нерухомого та рухомого майна знайдете у консультації
59

Транспортний податок: хто, коли, скільки

Готуйтеся платити транспортний податок, якщо ви вважаєте, що автомобіль повинен втілювати перевагу високих технологій, а розкіш і комфорт ніколи не бувають зайвими. І це правило, яке встановлює нам держава. У консультації про правила нарахування транспортного податку в Україні
66213

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
160493

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
50265

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді