Кабмін оновив порядок перевезення медичного канабісу територією України

Оновлений Порядок гарантуватиме безпечне і контрольоване перевезення медичного канабісу територією України

Кабмін оновив порядок перевезення медичного канабісу територією України

БАЗОВІ ПОКАЗНИКИ ДЛЯ РОЗРАХУНКІВ НА 2024 РІК Скачайте й роздрукуйте буклет

Кабмін постановою від 03.04.2024 № 2005 вніс зміни до Порядку перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на території України та оформлення необхідних документів, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2008 № 366.

Відтепер у документі визначили й правила транспортування Україною конопель для медичних цілей, рослинної субстанції канабісу та виготовлених з них лікарських засобів (далі — медичний канабіс), а також — оформлення необхідних документів.

Перевозити медичний канабіс зможуть суб’єкти господарювання усіх форм власності за наявності у них ліцензії на перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Робити це можна буде або на замовлення, або самим суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на виробництво, виготовлення та/ або використання медичних конопель.

Ще одна обов’язкова умова – забезпечення схоронності вантажу. Відповідальність за це і за конфіденційність інформації про перевезення нестиме керівник госпсуб’єкта. До охорони кожного перевезення мають бути залучені державні охоронні компанії, які дотримуватимуться умов охорони цінних вантажів.

При перевезенні рослинної субстанції канабісу або вироблених з неї лікарських засобів, якщо кількість діючої речовини перевищує 10 л (кг), таке авто має бути обладнане супутниковими системами контролю з реєстрацією та моніторингом маршруту, що дозволяє ідентифікувати та встановлювати місцеперебування автомобіля.

Перевозити менш як 10 л (кг) лікарських засобів із медичного канабісу у межах міста чи області можна буде без залучення охоронної компанії, а питання охорони вантажу під час перевезення має забезпечити керівник госпсуб’єкта.

Вантаж можна буде перевозити лише автомобільним або повітряним транспортом. Пересилання медичного канабісу у поштових відправленнях або залізничним транспортом — заборонено.

Перевезення здійснюватиметься у супроводі уповноваженої особи, призначеної керівником госпсуб’єкта. Факт отримання вантажу підтверджуватиме товарно-транспортна накладна із зазначенням реєстраційного номера автомобільного транспортного засобу, яку підписує уповноважена особа. Ця особа вестиме облік перевезеного вантажу із зазначенням у спеціальному журналі (у паперовій та/або електронній формі) загальної маси, кількості місць, кінцевого пункту призначення, номера і дати підписання товарно-транспортної накладної, коду згідно з ЄДРПОУ та найменування вантажоодержувача.

За інформацією МОЗ


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміни у наданні платних послуг ЗОЗ: постреліз до вебінару

Редакція журналу «Головбух Медицина» 10.09.2024 провела безплатний вебінар на тему «Зміни в наданні платних послуг: комунікаційна платформа для бухгалтерів ЗОЗ». Тримайте постреліз до цього вебінару: тези, запис, відповіді на запитання. Запитань отримали так багато, що вдвічі перевищили час трансляції, але всіх так і не опрацювали. Тому невдовзі проведемо частину другу вебінару. Реєструйтеся, читайте напрацьовані рекомендації та надсилайте нові запитання. З’ясуємо нюанси втілення змін
34

Гарантії працівникам-донорам: відповіді на запитання бухгалтерів

У статті — відповіді на запитання бухгалтерів стосовно гарантій працівникам-донорам. Знатимете права й обов’язки як працівників, що мають намір стати донорами крові, так і роботодавця. З’ясуєте нюанси увільнення й зарплатних розрахунків. Додатково отримаєте бухоблікові інструкції
47

Зарядні станції та повербанки — в обліку ЗОЗ

Крок за кроком на зразках облікуємо надходження й експлуатацію повербанків і зарядних станцій. Це один із видів обладнання для стабільної роботи ЗОЗ за кризових умов. Обов’язковий мінімум — генератори та безперебійники. Тренд — сонячні станції. Але багато кого зігріватимуть булер’яни. На всі випадки маємо бухоблікові рішення
217

Преміювання в КНП

Як виплачувати премії у медзакладі? Якими нормами керуватися та з ким погоджувати таке рішення? Аби встановити порядок преміювання, достатньо зробити кілька кроків. Яких саме — підкажемо у статті. Дізнайтеся також, як виплачувати, обліковувати й оподатковувати премії медпрацівникам.
9025

Як відкоригувати податкову накладну, якщо ЗОЗ повертає кошти НСЗУ

ЗОЗ отримав претензію від НСЗУ. Треба повернути кошти за кілька місяців із різних періодів. Після певних місяців уже минуло три роки. Чи потрібні розрахунки коригування? Якщо так, як їх скласти?
85

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді