Порядок видачі дублікатів нотаріальних документів: розʼяснення від Мінʼюсту

Після видачі дубліката оригінал документа втрачає свою юридичну силу

Порядок видачі дублікатів нотаріальних документів: розʼяснення від Мінʼюсту

У разі втрати або зіпсування документа, посвідченого або виданого нотаріусом чи посадовою особою органу місцевого самоврядування за письмовою заявою осіб, за дорученням яких або щодо яких вчинялася нотаріальна дія, нотаріус чи посадова особа органу місцевого самоврядування видає дублікат втраченого або зіпсованого документа (ст. 53 Закону України «Про нотаріат» від 02.09.1993 № 3425-XII; далі — Закон про нотаріат).

Також дублікати документів, посвідчених або виданих нотаріусом, посадовою особою органу місцевого самоврядування, можуть бути видані:

  • за письмовою заявою правонаступників осіб, за дорученням яких або щодо яких вчинялася нотаріальна дія, а дублікат іпотечного договору — зокрема за письмовою заявою іпотекодержателя за іпотечним договором;
  • за письмовою заявою спадкоємців осіб, за дорученням яких або щодо яких вчинялася нотаріальна дія, а також виконавця заповіту та на запит нотаріуса, яким заведено спадкову справу. У такому разі нотаріусу, крім свідоцтва про смерть таких осіб, подають документи, які підтверджують родинні відносини (свідоцтво виконавця заповіту);
  • зазначеним у заповіті спадкоємцям, виконавцю заповіту після подання ними свідоцтва про смерть заповідача. У разі смерті спадкоємців, зазначених у заповіті, дублікат може бути виданий їхнім спадкоємцям після подання ними свідоцтва про смерть заповідача та свідоцтва про смерть померлого спадкоємця.

До заяви про видачу дубліката заповіту або про видачу дубліката іншого документа спадкоємцям осіб, за дорученням яких або щодо яких вчинялася нотаріальна дія, виконавцю заповіту нотаріус долучає засвідчену ним копію свідоцтва про смерть і засвідчені копії інших документів, які підтверджують їхні родинні відносини (копію свідоцтва виконавця заповіту).

Черговий експеримент від ДПС: хто потрапить до «чорного» списку

Дублікати секретного заповіту та аграрної розписки не видають.

До передачі в архів примірників документів, посвідчених або виданих нотаріусом, дублікат утраченого або зіпсованого документа видається нотаріусом за місцем його зберігання.

У разі припинення приватної нотаріальної діяльності, ліквідації державної нотаріальної контори та передачі документів нотаріального діловодства та архіву до державного нотаріального архіву, дублікат утраченого або зіпсованого документа видає нотаріус державного нотаріального архіву.

Для отримання дубліката документа заявник також має подати нотаріусу:

  • документ, який посвідчує особу (паспорт громадянина України або інший документ, який підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус;
  • довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника.

Представник заявника, який звернувся за видачею дубліката документа, має подати нотаріально посвідчену довіреність (щодо права представляти інтереси особи в органах нотаріату з питань отримання дублікатів документів).

Представник юрособи, який звернувся за видачею дубліката документа має надати нотаріусу установчі документи юрособи на підтвердження її правоздатності та дієздатності, а також документи, які підтверджують повноваження представника.

Дублікат документа повинен містити весь текст посвідченого або виданого документа, оригінал якого вважають таким, який втратив чинність.

На дублікаті документа робиться відмітка про те, що він має силу оригіналу, і вчиняється посвідчувальний напис. Крім того, про видачу дубліката нотаріус робить відмітку на примірнику документа, який зберігається в справах державної нотаріальної контори, державного нотаріального архіву чи приватного нотаріуса.

Нотаріальні дії вчиняють після їх оплати, а також у передбачених законом випадках після сплати до бюджету ПДФО та в день подачі всіх необхідних документів (ст. 42 Закону про нотаріат).

Приватні нотаріуси за вчинення нотаріальних дій справляють плату, розмір якої визначають за домовленістю між нотаріусом та фізичною або юридичною особою. Оплата додаткових послуг правового характеру, які надають приватні нотаріуси та не належать до вчинюваної нотаріальної дії, провадиться за домовленістю сторін (ст. 31 Закону про нотаріат).

За вчинення нотаріальних дій державні нотаріуси справляють державне мито у розмірах, встановлених чинним законодавством.

Розмір ставки за видачу дублікатів нотаріально посвідчених документів складає 0,03 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (декрет КМУ «Про державне мито» від 21.01.1993 № 7-93). Дублікат нотаріального документа має таку ж юридичну силу, як і його оригінал. Після видачі дубліката оригінал документа втрачає свою юридичну силу.

Мінюст наказом «Деякі питання щодо надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов’язані з вчиненням нотаріальних дій, а також послуг технічного характеру» від 06.12.2022 № 5441/5 затвердив Порядок надання таких послуг і визначив Перелік та розміри плати за них. Вищевказаний наказ набрав чинності з 01.01.2023. Розміри цих послуг є уніфікованими для всіх державних нотаріальних контор України.

За інформацією Мінюсту


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186222

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2024 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61801

Договір дарування в Україні (2024 рік)

Шукаєте інформацію про договір дарування? Дізнайтеся, як підприємство може укласти договір дарування майна з фізичною особою. У статті знайдете зразок договору дарування та потрібну інформацію щодо юридичного оформлення безоплатної передачі майна
38393

Міні-пивоварня: хто може відкрити, облік, оподаткування

Відкриття виробництва пива, як і інших алкогольних напоїв, пов’язане з вирішенням питання ліцензування виробництва та реалізації, вибору системи оподаткування, подальшого дотримання ліцензійних умов та організації бухгалтерського обліку процесів виробництва та реалізації цього пінистого напою
106

Зразкова добірка: генератори на підприємстві

Із затяжними блекаутами 2022-го генератори увійшли в життя не лише пересічних громадян, а й бізнесу. Наразі вони знов знадобилися через наслідки масованих ракетних ударів із боку країни-агресора, адже забезпечують безперервну діяльність під час стабілізаційних вимкнень електрики. Скористайтеся добіркою зразків наказів, актів, іншої первинної та організаційно-розпорядчої документації, яка допоможе оформити операції надходження, введення в експлуатацію генераторів і списання пально-мастильних матеріалів
219

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді