Пенсія у зв’язку з втратою годувальника, який зник безвісти за особливих обставин: як оформити виплату

Особливими обставинами вважають збройний конфлікт, воєнні дії, тимчасова окупація частини території України, надзвичайні ситуації природного чи техногенного характеру

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника, який зник безвісти за особливих обставин: як оформити виплату

Пенсію у зв’язку з втратою годувальника призначають, зокрема, непрацездатним членам сім’ї особи, якій відповідно до Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» від 12.07.2018 № 2505-VII (далі — Закон № 2505) надали правовий статус особи, зниклої безвісти за особливих обставин, — незалежно від тривалості страхового стажу. При цьому дітям пенсію у зв’язку з втратою годувальника призначають незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника (ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV; далі — Закон № 1058)

Рідні військових, які мають статус «зниклий безвісти» мають право на оформлення пенсії у зв’язку з втратою годувальника. За українським законодавством ним можуть скористатись, як родичі, наприклад, непрацездатні батьки, дружина/чоловік, так і ті люди, які не мали родинного зв’язку, але були на утриманні зниклого.

Перелік непрацездатних членів сім’ї, які мають право на пенсії у зв’язку з втратою годувальника, визначили статтею 36 Закону № 1058.

Особа набуває статусу такої, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту внесення про неї відомостей, що містяться у заяві про факт зникнення до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин у порядку, що передбачили Законом № 2505. Вважають особу такою, що зникла безвісті за особливих обставин, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи.

До заяви про призначення пенсії додають, зокрема:

  • свідоцтво про смерть годувальника
  • рішення суду про визнання його безвісно відсутнім чи оголошення його померлим
  • або інформацію з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин (Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону № 1058, затвердженим постановою ПФУ від 25.11.2005 № 22-1).

У членів сім’ї особи, якій відповідно до Закону № 2505 надали правовий статус особи, зниклої безвісти за особливих обставин, право на отримання у разі втрати годувальника виникає через один місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру досудових розслідувань або до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин (абз. 2 п. 3 ч. 1 ст. 45 Закону № 1058).

Якщо закінчення строку, визначеного місяцем, припадає на такий місяць, у якому немає відповідного числа, строк спливає в останній день цього місяця (п. 3 ст. 254 Цивільного кодексу України).

Заяву про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника та необхідні документи подавайте до сервісного центру ГУ ПФУ.

Звернутись за призначенням пенсії можете також через портал електронних послуг ПФУ portal.pfu.gov.ua. Для цього використовуйте кваліфікований електронний підпис (КЕП) або скористуйтесь засобами порталу державних послуг Дія. У такому випадку до заяви додавайте скановані копії оригіналів документів.

Обов’язково до пакету документів додайте витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

За інформацією ПФУ в Миколаївській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, «натуральна» база, платники збору, звітність та штрафи — у статті
163362

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
392789

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3683

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
31912

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді