Завершили підготовку нормативної бази для аграрних нот

НКЦПФР завершила підготовку нормативної бази для нового фінансового інструменту в Україні — аграрних нот

Завершили підготовку нормативної бази для аграрних нот

Незабаром на фінансовому ринку України почне діяти новий інструмент для залучення інвестицій у сільське господарство — аграрні ноти. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) підготувала всю необхідну нормативну базу для старту цього інструменту з початку наступного року.

«Комісія постійно працює над розширенням спектру фінансових інструментів, орієнтуючись на запит від ринку. Новий фінансовий інструмент для фінансування сільськогосподарського виробництва почне працювати в Україні зовсім скоро і ми уже готові. Сподіваємося на гарну динаміку роботи аграрних нот у найближчій перспективі», — зауважив Голова НКЦПФР Руслан Магомедов.

Із 1 січня 2025 року набирає чинності Закон України «Про аграрні ноти» від 22.02.2024 № 3586-IX, який передбачає створення окремого Реєстру аграрних нот. Комісія вже розробила та затвердила відповідний нормативний акт, що регулює роботу цього реєстру. У ньому відображатиметься інформація про:

  • видачу, зміст та зміну реквізитів аграрних нот;
  • припинення й обтяження аграрних нот;
  • початок примусового виконання зобов'язань за аграрними нотами на підставі спеціальної виписки з Реєстру.

Крім того, регулятор вніс зміни до Положення про провадження депозитарної діяльності, які визначають особливості обліку аграрних нот у системі Центрального депозитарію, депонування неемісійних цінних паперів тощо. Також були прийняті додаткові нормативно-правові акти для регулювання відносин, що виникають під час обігу аграрних нот.

Нормативні акти, які набирають чинності з січня 2025 року, доступні на офіційному вебсайті регулятора:

Довідково

Аграрна нота — це неемісійний цінний папір в електронній формі, що існує як обліковий запис у системі депозитарного обліку цінних паперів. Інформація про реквізити аграрних нот та інші дані відображається в Реєстрі аграрних нот.

Традиційні паперові аграрні розписки продовжуватимуть використовуватись згідно із Законом України «Про аграрні розписки» від 06.11.2012 № 5479-VI.

Джерело: Єдиний вебпортал органів виконавчої влади України


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий облік на сільгосппідприємствах: які перевірки

Обов’язок вести військовий облік — вимога мобілізаційного законодавства. Контролювати, як його дотримують підприємства, уповноважили, зокрема, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Підкажемо, коли їх представники можуть прийти до сільгосппідприємств і що перевірятимуть
57

Як організувати підсумований облік робочого часу на агропідприємстві

Підсумований облік робочого часу запроваджують на підприємствах, які діють безперервно. Бо вони не можуть дотримати щоденної та щотижневоної норми робочого часу. Це поширена ситуація на сільгосппідприємтсві. Розкажемо, як запровадити підсумований облік робочого часу в сільському господарстві, як розробити графіки виходу на роботу чи змінності, як підрахувати надурочні години та як нарахувати зарплату
2732

Облік купівлі землі

У статті — поради, як оподаткувати та облікувати за національними та міжнародними стандартами операції з купівлі земельних ділянок юрособами. Розглянемо питання щодо формування первісної вартості землі та наведемо типові бухгалтерські проведення
193

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді