Ліцензування малого виробництва: законодавчі умови для виноробства
Підписуйтесь на Telegram-канал Головбух. Новини! Тут про зміни без спаму
Мале виноробство — це невеликий бізнес, який самостійно або за допомогою української сировини виготовляє натуральні алкогольні напої (вино, медові напої) без додавання спирту. Таке виробництво має мати повний технологічний цикл: від переробки плодів і винограду до розливу готового продукту в пляшки. Загальний обсяг виробництва не повинен перевищувати 10 000 декалітрів на рік. Це визначили у статті 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 18.06.2024 № 3817-ІХ (далі — Закон № 3817).
Обов’язковою умовою є використання обладнання, яке не піддається корозії, а також дотримання вимог до безпечності харчових продуктів, встановлених законодавством. Щоб підтвердити це, виробник подає спеціальну декларацію до державного органу, що контролює якість харчових продуктів.
Також малий винороб повинен отримати ліцензію. Податкова служба надає ліцензії та припиняє їх дію (ст. 41 Закону № 3817).
Для цього потрібно зареєструватись у податкових органах, повідомити про місця виробництва та об’єкти оподаткування, подати заяву (паперову або електронну) й пройти електронну ідентифікацію через спеціальний онлайн-кабінет.
У заяві потрібно вказати основну інформацію про підприємство, де саме буде розташоване виробництво, які саме напої виготовлятимуть, а також прикріпити підтвердження сплати ліцензійного збору. Разом із заявою обов’язково додається копія декларації про відповідність обладнання вимогам законодавства.
Заяву заповнюють відповідно до постанови КМУ від 04.04.2025 № 374.