Як воєнний стан впливає на строки скарг щодо реєстрації ПН

124

Запитання

Чи зупиняється у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану перебіг строку, передбаченого для подання заяви із скаргою на продавця/покупця при порушенні ним граничних термінів реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН (крім податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрація яких зупинена), якщо закінчення терміну 365 календарних днів для такого подання припадає на період після 01.08.2023?

Відповідь

Відповідно до пункту 201.10 ПК у разі допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної, передбачених у пункті 201.1 ПК, та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН (крім податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрація яких зупинена згідно з пунктом 201.16 ПК) податкової накладної та/або розрахунку коригування покупець/продавець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого продавця/покупця (далі – заява із скаргою). Таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або допущено помилки при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушено граничні терміни реєстрації в ЄРПН. До заяви додаються копії документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Протягом 90 календарних днів з дня надходження такої заяви із скаргою з урахуванням вимог, встановлених у підпункті 78.1.9 ПК, контролюючий орган зобов’язаний провести документальну перевірку зазначеного продавця для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань з податку за такою операцією.

Пункт 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПК встановлює, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 2102-IX, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у вказаному пункті.

Згідно з підпунктом 69.9 пункту 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПК тимчасово, до 1 серпня 2023 року, для платників податків та контролюючих органів зупинявся перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (у тому числі строків, визначених ПК для формування податкового кредиту), крім окремих строків, визначених зазначеним пунктом.

Крім того, пункт 102.9 ПК, який діяв до 01.08.2023, передбачав, що на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, що вводиться в Україні, зупинявся перебіг строків, визначених ПК, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім випадків, передбачених ПК.

Таким чином, перебіг строку, передбаченого у пункті 201.10 ПК для подання платником податків заяви із скаргою, зупинявся з дати введення воєнного стану на території України і до 01.08.2023. Такий перебіг строку із 01.08.2023 продовжується на ту кількість днів, протягом яких платник податку мав право на подання Заяви із скаргою, які припадають на період починаючи з дати введення воєнного стану на території України і до 01.08.2023.

Категорія 101.24 «ЗІР»


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
709

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
2882

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10974

Звільнення від мита і ПДВ товарів для енергоінфраструктури та розмінування

Верховна Рада скасувала ввізне мито і ПДВ на енергетичне обладнання. Підприємства-виробники також матимуть змогу з пільгами імпортувати складові для виробництва машин для механізованого розмінування. Тримайте детальний огляд змін до Податкового та Митного кодексів через ці новації
248