Чи може неприбутківець відшкодувати вартість зворотного квитка, якщо працівник затримався у відрядженні

61
Автор
шеф-редактор Експертус Головбух

Запитання

Працівник неприбуткової організації їде в закордонне відрядження та після його закінчення залишається за кордоном у щорічній відпустці. Повертається тільки після закінчення цієї відпустки. Організація після повернення з відрядження відшкодовує вартість зворотного квитка. Чи може організація втратити статус неприбутковості, відшкодувавши вартість квитка?

Відповідь

Ні, у цій ситуації відшкодування вартості квитка не має спричинити втрату статусу неприбуткової організації. Адже такі витрати можна безпосередньо пов’язати з витратами на утримання неприбуткової організації.

Так, відповідно до підпункту 133.4.2 Податкового кодексу України (ПК) неприбутковим організація дозволено використовувати доходи:

  • для реалізації мети (цілей, завдань) і напрямів діяльності, визначених у статутних документах;
  • фінансування витрат на утримання неприбуткової організації.

Витратами, пов’язаними із забезпеченням діяльності неприбуткової організації, зокрема, є витрати:

  • на оплату праці працівників;
  • комунальні послуги;
  • оренду, охорону, прибирання приміщень;
  • послуги зв’язку;
  • інші адміністративні витрати.

Відрядження-2024: добові, положення, підтвердні документи

До адміністративних витрат належать відносяться загальногосподарські витрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством (п. 18 НП(С)БО 16 «Витрати»). Зокрема це витрати на службові відрядження й утримання апарату управління підприємством та іншого загальногосподарського персоналу.

Жоден нормативний документ не забороняє працівникові підприємства затриматися у місці відрядження на дні відпустки. Звісно, в такому разі дата на транспортному квитку не збігатиметься із датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження. Тоді — з дозволу керівника — беріть до уваги затримку у відрядженні на вихідні або святкові та неробочі дні (п. 7 розд. І Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59).

Щоб убезпечити свій неприбутковий статус, радимо додатково оформити розпорядження керівника неприбуткової організації про компенсацію працівникові вартості квитка в інший день, аніж той, що зазначений в наказі про відрядження. Підстава — затримка у відрядженні на неробочі дні (щорічну відпустку).


Хочете отримати відповідь на своє запитання?

Ласкаво просимо до онлайн-помічника Системи «Експертус Головбух». У нас працює безлімітна експертна підтримка користувачів VIP-версії Системи!

Чекаємо на Вас!


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19784

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113623

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7480

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196591

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77925