Штраф за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
ПДВ, безумовно, є найбільш штрафонебезпечним податком, що вимагає складного обліку та адміністрування. У цьому огляді ми розглянемо можливі штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних або коригування розрахунків

Податкові накладні та розрахунки коригування, які підлягають реєстрації

Реєстрації підлягають усі податкові накладні (ПН) та/або розрахунки коригування (РК) незалежно від суми ПДВ в одній ПН/РК, у т.ч. й зведені ПН, за операціями умовного продажу та компенсуючі ПН. Продавець відповідно до п. 201.10 ПК при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою.

ПАМ'ЯТКА: Граничні строки реєстрації ПН/РК 📝

Реєстрія розрахунків коригування: хто здійснює

РК, який складено постачальником (продавцем) до ПН, складеної на отримувача, реєструється:

  • отримувачем (покупцем) – якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг на користь їхнього постачальника (продавця), для чого постачальник (продавець) надсилає складений РК отримувачу (покупцю);
  • постачальником (продавцем) – якщо передбачається збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг на користь такого постачальника (продавця), або якщо коригування кількісних і вартісних показників у підсумку не змінює суми такої компенсації.

Таким чином, штраф за нереєстрацію РК може отримати й покупець, якщо в такому РК зменшується, наприклад обсяг постачання, що зменшує загальну вартість поставлених товарів і суму податкового кредиту з ПДВ.

Несвоєчасна реєстрація податкової накладної: що це означає

Несвоєчасне реєстрування ПН/РК – це їхня реєстрація пізніше встановлених строків. Однак дані строки зараз є у двох варіантах:

  • базові – визначені п. 201.10 Податкового кодексу України (даліПК). Дані терміни діяли до 08 лютого 2023 року та відновлять свою дію через 6 місяців з місяця наступного за припиненням (скасуванням) воєнного стану в Україні;
  • тимчасові – діють з 08 лютого 2023 року на період воєнного стану та 6 місяців після місяця його скасування (п. 89 підрозд. 2 Перехідних положень ПК). Дані терміни застосовуються до всіх ПН/РК з «датою складання починаючи з 16 січня 2023 року» (роз’яснення ДПС).

Саме останні, тобто нині діючі, строки реєстрації ПН/РК наведено у таблиці нижче.

ТИМЧАСОВІ ТЕРМІНИ РЕЄСТРАЦІЇ ПН/РК У ЄРПН
(діють з 08 лютого 2023 року – на період дії воєнного стану та 6 місяців після місяця його скасування)

Коли складені

Коли зареєструвати

для ПН та РК до них

з 1-го по 15-й календарний день місяця (включно)

до 5-го календарного дня (включно) місяця, який наступний за місяцем їхнього складання

з 16-го по останній календарний день місяця (включно)

до 18-го календарного дня (включно) місяця, який наступний за місяцем їхнього складання

тільки до «зменшуючих» РК*

впродовж місяця

впродовж 18-и календарних днів з дня отримання такого РК до ПН отримувачем (покупцем)

*маються на увазі РК, які складені постачальником, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг

Таким чином, якщо ПН/РК оформлено 22 лютого 2024 року, то останнім днем вчасної реєстрації буде 18 березня 2024 року і т.д. Якщо ПН/РК оформлена 01 березня 2024 року, то останнім днем вчасної реєстрації буде 05 квітня 2024 року і т.д.

Нині операційний день в ЄРПН триває у робочі дні з 800 до 2000 . Операційний день для реєстрації ПН/РК, на який припадає граничний строк їхньої реєстрації триває з 000 до 2400. Такі правила операційного дня встановлені «тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України» (пп. 69.18 підрозд. 10 Перехідних положень ПК).

Щодо зведених податкових накладнихскладених за п. 198.5 ПК і п. 199.1 ПК (так звані «компенсуючі» ПН), то тимчасових правил для них не передбачено, а тому діє звичайний термін, який був і до 08 лютого 2023 року, – впродовж 20 к. днів з останнього календарного дня місяця їхнього складання (п. 201.10 ПК). Детальніше про види «компенсуючих» ПН – розглянемо далі (разом зі штрафами за ними).

Щодо ПН на умовне постачання, зокрема нарахування ПДВ при ліквідації основного засобу (тип причини «05»), різниці у базі оподаткування (тип причини «15»), то строки реєстрації такі ж, як і для звичайних ПН (див. таблицю вище) й відраховуються від дати операції.

Спеціальні терміни реєстрації ПН/РК 

Також діють спеціальні строки реєстрації ПН/РК за місяці воєнного стану, якщо платник ПДВ може довести неможливість виконувати свої податкові зобов’язання (підстава ­– пп. 69.1 підрозд. 10 Перехідних положень ПК). Така неможливість має бути доведена у Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, який затверджений наказом Мінфіну від 29.07.2022 № 225. Такі спеціальні строки наведені у таблиці нижче.

СПЕЦІАЛЬНІ ТЕРМІНИ РЕЄСТРАЦІЇ ПН/РК ЗА МІСЯЦІ ВОЄННОГО СТАНУ 2024

Чи існує можливість виконувати свої податкові обов’язки у місяці воєнного стану

Терміни реєстрації таких ПН/РК

ні, але можливість відновилася до закінчення воєнного стану

60 к. днів
з першого місяця, наступного за місяцем відновлення можливостей

ні

6 місяців
після припинення або скасування воєнного стану в Україні

Штрафи за невчасну реєстрацію: чи застосовують їх до всіх податкових накладних 

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних застосовують до всіх ПН/РК, але за винятком:

  • «блокування» ПН/РК (п. 201.16 ПК) – на період з моменту прийняття рішення про зупинку реєстрації до відновлення реєстрації;
  • обставин непереборної сили (форс-мажор) за умови його доведення (пп. 112.8.9 ПК).

Також штрафи за невчасну реєстрацію податкової накладної не застосовували під час:

  • несвоєчасній реєстрації ПН, дата складання яких припадає на період з лютого по травень 2022 року, якщо їхня реєстрація сталася до 15 липня 2022 року (абз. 4 пп. 69.1 підрозд. 10 Перехідних положень ПК);
  • переході на спецгрупу 3 групи єдиного податку (2%), так як на період перебування там призупинялася реєстрація платником ПДВ, тому зареєструвати ПН/РК під час перебування у цій групі технічно неможливо. Однак потім у термін 60 к. дн. з дня переходу на колишню податкову систему треба було такі ПН/РК зареєструвати. З 1 серпня 2023 року спецгрупа 2% була скасована.

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних можуть бути застосовані навіть за нереєстрацію чи пізню реєстрацію тих ПН, які не видаються покупцю (отримувачу), оскільки ніяких прямих звільнень для таких ПН підпункти 1201.1 ПК чи 1202.2 ПК не передбачають.

Розмір штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних

З 8 лютого 2023 року штрафи знизилися, хоча й тимчасово – на період воєнного стану та 6 місяців після місяця його скасування (п. 90 підрозд. 2 Перехідних положень ПК). Діючі розміри штрафів наведено у таблиці нижче. 

ШТРАФИ ЗА ПОРУШЕННЯ ТЕРМІНІВ РЕЄСТРАЦІЇ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ

для звичайних ПН/РК:

строк порушення

розмір штрафу*
(від суми ПДВ у таких ПН/РК)

< 15 к. днів

2%

від 16 до 30 к. днів

5%

від 31 до 60 к. днів

10%

від 61 до 365 к. днів

15%

≥ 366 к. днів

25%

для «особливих» ПН/РК:

вид ПН/РК

розмір штрафу

«компенсуючі» ПН**, складена за пп. 198.5 ПК та 199.1 ПК, а також РК до них

2% від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 1020 грн

ПН на перевищення бази оподаткування (різниця між мінімальною базою та фактичною ціною постачання), складені за абз. 11 п. 201.4 ПК, тип причини «15», а також РК до них

ПН/РК на звільнені від ПДВ операції з постачання

ПН/РК на операції з постачання за ставкою ПДВ 0%

*діють з 08 лютого 2023 року і далі впродовж воєнного стану та 6 місяців після місяця його скасування;

** «компенсуючі» ПН – це ПН, які виписуються платником податку «самі на себе» з метою нарахування податкового зобов’язання для «компенсації» раніше нарахованого податкового кредиту. Зокрема це ПН за операціями, що не є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. «а» п. 198.5 ПК, тип причини «08»), звільнені від оподаткування (пп. «б» п. 198.5 ПК, тип причини «09»), з використання товару чи ОЗ у негосподарській діяльності (пп. «г» п. 198.5 ПК, тип причини «13»)

Щодо базових штрафів, які діяли до 8 лютого 2023 року та які відновляться у майбутньому, то вони залишаються у підпукнті 1201.1 ПКЩодо «особливих» ПН/РК, то штрафи за ними залишилися колишніми (див. той же пп. 1201.1 ПК). Усі штрафи можуть бути застосовані лише після реєстрації такої ПН/РК, так як тоді стає відомою кількість днів прострочення.

Якісь мораторії на застосування штрафів під час воєнного стану зараз не діють. Штрафи за нереєстрацію ПН/РК стали діяти ще з 27 травня 2022 року – є роз’яснення Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП.

Штрафи за прострочення реєстрації податкової накладної

Згадані штрафи сплачуються після отримання податкового повідомлення-рішення (ППР) форми «Н» унаслідок камеральної перевірки, за якою має бути складений акт камеральної перевірки. За таким актом впродовж 10 робочих днів можна подати заперечення (п. 86.7 ПК). Саму ж ППР можна оскаржити в адміністративному (або судовому) порядку впродовж 10 днів, що настають після дня отримання (п. 56.3 ПК).

Штрафи за нереєстрацію податкових накладних

Окрім штрафу за порушення терміну реєстрації ще й можна «заробити» штраф за відсутність реєстрації ПН/РК – це коли взагалі не зареєстрували ПН/РК навіть з порушенням строків. Розміри таких штрафів наведено у таблиці нижче, яку складено на основі підпунктів 1201.2 та 1202.2 ПК.

ШТРАФИ ЗА НЕРЕЄСТРАЦІЮ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ

для звичайних ПН/РК:

ситуація

розмір штрафу від суми ПДВ у незареєстрованій ПН

ПН не зареєстрована взагалі, на суму штрафу податківці виставили ППР (форма «ПН»), штраф має бути сплачений впродовж 10 к. днів, наступних за днем отримання такого ППР

50%

Якщо після отримання ППР з сумою штрафу за незареєстрованою ПН той штраф (перший) не був сплачений. Якщо ж перший штраф сплачений, а ПН зареєстрована впродовж цих 10 к. днів, то другий штраф не застосовується

ще 50%

для «особливих» ПН/РК:

вид ПН/РК

розмір штрафу

«компенсуючі» ПН, складена за пп. 198.5 ПК та 199.1 ПК, а також РК до них

5% від обсягу
постачання без ПДВ,
але не більше
3400 грн

ПН на перевищення бази оподаткування (різниця між базою та фактичною ціною постачання), складені за абз. 11 п. 201.4 ПК, тип причини «15», а також РК до них

ПН/РК на звільнені від ПДВ операції з постачання

ПН/РК на операції з постачання за ставкою ПДВ 0%

Однак можливий й інший наслідок при нереєстрації ПН/РК перед штрафом ­– скарга від покупця та, як наслідок, позапланова перевірка від ДПС, внаслідок якої й може бути нарахований штраф. Така скарга подається через Додаток Д7 податкової декларації з ПДВ.

Крім того, якщо показати податкове зобов’язання з ПДВ за незареєстрованою ПН у податковій декларації, то наслідком буде зменшення ліміту реєстрації, внаслідок чого можуть бути проблеми з реєстрацією інших податкових накладних. Якщо ж таке зобов’язання у декларації не показати, то ще й може бути окремий штраф за недоплату ПДВ.

Відповідальність за помилки в податковій накладній

Крім штрафу за нереєстрацію з податкової накладної, можлива й ситуація штрафу за помилку в обов’язкових реквізитах ПН (див. пп. 1201.3 ПК). Зверніть увагу, що до таких реквізитів належать зокрема й коди УКТ ЗЕД і ДКПП. Штраф становить 170 грн, але якщо помилку впродовж 10 к. дн. не виправити, то додаються ще штрафи за прогресивною шкалою в залежності від тривалості відсутності виправлення:

  • 15 к. дн. – 10% суми ПДВ;
  • від 16 до 30 к. дн. – 20% суми ПДВ;
  • і т.д. – до 100% суми ПДВ, коли сума прострочення перевищить 181 к. дн.

Застосування штрафу за помилку в реквізитах можливе тільки за результатами перевірки, коли покупець подає відповідну заяву згідно з підпунктом 78.1.9 ПК (Додаток 7 до податкової декларації з ПДВ), де викладає пояснення суті допущених постачальником порушень.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді