Відсутня ліцензія на пальне: чи відмовлять в реєстрації акцизної накладної

63

Запитання

Чи є підставою для відмови в реєстрації акцизної накладної відсутність ліцензії?

Відповідь

Оптова торгівля пальним здійснюється суб’єктом господарювання за наявності ліцензії на право оптової торгівлі пальним (ст. 28 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 18.06.2024 № 3817-IX; далі — Закон № 3817-IX).

Роздрібна торгівля пальним здійснюється суб’єктом господарювання (СГ) за наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним.

СГ отримують ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним на кожне місце роздрібної торгівлі пальним.

Зберігання пального здійснюється СГ за наявності ліцензії на право зберігання пального або на право зберігання пального виключно для потреб власного споживання та/або промислової переробки (ст. 28 Закону № 3817).

СГ отримують ліцензію на право зберігання пального, на право зберігання пального виключно для потреб власного споживання та/або промислової переробки на кожне місце зберігання пального.

СГ має право зберігати власне пальне та пальне, що належить іншому СГ, без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримано відповідну ліцензію.

Крім того, ліцензія на право зберігання пального не отримується на місця зберігання пального, що використовують:

  • підприємства, установи та організації, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;
  • підприємства, установи та організації системи державного резерву;
  • СГ для зберігання пального для власних виробничо-технологічних потреб, яке використовують виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і не реалізують в місцях оптової або роздрібної торгівлі.

Отже, у разі відсутності у СГ, який реалізує пальне, ліцензії на право здійснення оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, у реєстрації акцизної накладної на реалізацію пального, такому суб’єкту господарювання, буде відмовлено.

У разі відсутності у СГ-отримувача пального — неплатника акцизного податку (за виключенням підприємств, установ та організацій, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету та підприємств, установ та організацій системи державного резерву), ліцензії на зберігання пального, у реєстрації акцизної накладної на реалізацію пального, такому СГ буде відмовлено.


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2024 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61801

Міні-пивоварня: хто може відкрити, облік, оподаткування

Відкриття виробництва пива, як і інших алкогольних напоїв, пов’язане з вирішенням питання ліцензування виробництва та реалізації, вибору системи оподаткування, подальшого дотримання ліцензійних умов та організації бухгалтерського обліку процесів виробництва та реалізації цього пінистого напою
106

Як відкрити та обліковувати літній майданчик

На час спеки суб’єкти ресторанного господарства відкривають додаткові літні майданчики. Це зручно для клієнтів, яким приємніше відпочивати просто неба, і вигідно суб’єктам господарювання. З'ясуємо, як організувати роботу літнього майданчика і відобразити такі операції в обліку
1774

Ліцензія на продаж алкоголю: ціна

Торгівля алкоголем завжди була об’єктом прискіпливої уваги з боку податкової. Акцизи, мінімальні роздрібні ціни, ПДВ, штрафи за все це – чого тут тільки немає. Однак є ще один елемент торгівлі алкоголем, без якого ви не зможете почати в цій справі чи продовжити – ліцензія на алкоголь. Оптова, роздрібна, на яких рахунках обліковувати – у консультації
74689