Як заповнити податкову накладну в разі часткового постачання послуг або оплати частини вартості послуги

98

Запитання

Яким чином заповнюються графи 4, 5 та 6 податкової накладної у разі часткового постачання послуг або оплати частини вартості послуги?

Відповідь

Податкову накладну складайте за формою та в порядку, затвердженими наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307; далі — Порядок № 1307.

До граф 4 та 5 вносьте дані щодо одиниці виміру товарів/послуг (п. 16 Порядку № 1307).

Графи 4 та 5 податкової накладної (ПН) заповнюйте відповідно до Класифікатора системи позначень одиниць вимірювання та обліку (КСПОВО), чинного на дату складання податкової накладної.

У графі 4 зазначайте умовне позначення відповідної назви одиниці вимірювання / обліку (українське), зазначеної у КСПОВО.

У разі складання зведених ПН, особливості заповнення яких виклали у пункті 11 Порядку № 1307, у графі 4 вказуйте «грн». Окрім ПН, складених у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності з типом причини 13, у яких зазначайте одиницю виміру товару/послуги.

У разі якщо товар / послуга, що постачаєте, має одиницю обліку, яка відсутня у КСПОВО, то:

  • у графі 4 зазначайте умовне позначення одиниці вимірювання таких товару / послуги, яке використовується для обліку та відображається у первинних документах;
  • у графі 5 — код відповідної одиниці вимірювання/обліку, зазначений у КСПОВО.

У разі якщо в графі 4 зазначили умовне позначення одиниці виміру, яка відсутня в КСПОВО, графу 5 не заповнюйте.

До графи 6 вносьте дані щодо кількості (об’єму, обсягу) постачання товарів/послуг.

У разі складання ПН на повне постачання послуги або на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) у повному обсязі, у графі 6 ПН зазначайте «1».

У разі складання ПН на часткове постачання послуги або на суму попередньої оплати частини вартості послуги у графі 6 зазначається відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, у разі постачання частини послуги, яка відповідає половині обсягу, вказаного у договорі, або у разі отримання суми попередньої оплати в розмірі половини договірної вартості послуги у графі 6 вказуйте число «0,5».

ЗІР, категорія 101.16


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова декларація з ПДВ 2024/2025

У консультації розповімо про загальні правила подання ПДВ-звітності: в які строки, періоди, способи звітувати та коли можна не подавати звітності
184439

Історичне збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д ухвалила ВРУ. Розглянемо, що для платників податків наразі відомо
1536

Навчальний тренажер для бухгалтера: перевірте себе

Хочете підвищити свої бухгалтерські навички та бути впевненими у своїй професійній майстерності? Перевірте себе за допомогою навчальних тестів для бухгалтерів. Незалежно від того, чи ви тільки починаєте свій шлях у бухгалтерії, чи вже маєте багаторічний досвід, наш тренажер допоможе вам освіжити знання та виявити свої слабкі місця. Спробуйте прямо зараз — і переконайтеся, що ви готові до будь-яких викликів
262

Розрахунок коригування до податкової накладної: оновлена форма

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
533412

Податкова накладна 2024/2025: нова форма

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє. Із новою формою податкової накладної, яка діє з 1 жовтня 2024 року, та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки податкової накладної, які можете скачати
336442