Порядок, підстави, терміни продовження строків проведення перевірок

1267

Запитання

Який порядок, підстави, терміни продовження строків проведення перевірок та зупинення розпочатої перевірки?

Відповідь

 

Судові витрати: як облікувати й оподаткувати

Продовження строків проведення перевірок, визначених у статті 77 Податкового кодексу України (ПК), можливе за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) податкової не більш як на 15 р. дн. для великих платників податків, щодо суб’єктів малого підприємництва – не більш як на 5 р. дн., інших платників податків – не більш як на 10 р. дн (абз. 2 п. 82.1 ПК).

Продовження строків проведення перевірок, визначених у статті 78 ПК, можливе за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) податкової не більш як на 10 р. дн. для великих платників податків, щодо суб’єктів малого підприємництва – не більш як на 2 р. дн., інших платників податків – не більш як на 5 р. дн (абз. 2 п. 82.2 ПК).

Тривалість перевірок, визначених статтею 80 ПК, не повинна перевищувати 10 діб (п. 82.3 ПК).

Продовження строку таких перевірок здійснюють за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу не більш як на 5 діб.

Підставами для подовження строку перевірки є:

  • заява госпсуб’єкта (у разі необхідності подання ним документів, які стосуються питань перевірки);
  • змінний режим роботи або підсумований облік робочого часу госпсуб’єкта та/або його госпоб’єктів.

Документальну планову та позапланову перевірку платника, крім платника – суб’єкта малого підприємництва, можуть зупинити за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) органу контролю. Це оформлюють наказом, копію якого не пізніше наступного робочого дня вручають платнику чи його уповноваженому представнику під розписку або надсилають платнику у порядку, визначеному статтею 42 ПК, з подальшим поновленням її проведення на невикористаний строк (п. 82.4 ПК).

Зупинення документальної планової, позапланової перевірки перериває перебіг строку проведення перевірки в разі вручення платнику або його уповноваженому представнику наказу про зупинення такої перевірки.

При цьому перевірка може бути зупинена на загальний строк, що не перевищує 30 р. дн.

Перевірка може бути зупинена на строк, необхідний для завершення таких процедур, у разі:

  • необхідності проведення експертизи;
  • отримання інформації від іноземних держорганів щодо діяльності платника;
  • завершення розгляду судом позовів з питань, пов’язаних з предметом перевірки;
  • відновлення платником втрачених документів.

Загальний термін проведення перевірок з урахуванням строків зупинення не може перевищувати 60 к. дн.

Отже, продовження строків проведення перевірок та зупинення розпочатої перевірки працівниками органу контролю здійснюють за рішенням керівника податкового органу.

Терміни продовження перевірки залежать від виду перевірки та категорії платника, встановлених статтею 82 ПК.

Водночас, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України особливості проведення податкових перевірок визначені пунктом 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК.

За інформацією ДПС у Запорізькій області

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Валютне регулювання

Валютний нагляд з боку банків за операціям в іноземній валюті – це той інструмент, який накладає певні обмеження у зовнішньоекономічній діяльності та валютних операціях. Це може стосуватися не лише підприємств і підприємців, але й звичайних фізосіб. Якими є ці нюанси для 2024 року розповімо в огляді
65568

Перевірки агропідприємств 2024: до чого готуватись

Під час війни перелік перевірок скоротився, але їх не припинили остаточно. Законотворці поступово скасовують заборони. Експерт підкаже, на які перевірки чекати цьогоріч аграріям. Розглянемо, які перевірки можуть проводити ДПС, ПФУ, Держпраці та Держпродспоживслужба
707

Арешт майна 2024

Розбираємо, що таке арешт майна, яке майно можуть арештувати, коли податкова може застосувати адміністративний арешт майна, що означає повний та умовний адміністративний арешт майна
1937