Як податківці повідомляють про відмову в податковій знижці

840

Запитання

Яким чином контролюючий орган повідомляє про відмову у податковій знижці?

Відповідь

Заробітна плата і аванс: поради експерта + розрахункові приклади

Порядок застосування податкової знижки передбачений ст. 166 Податкового кодексу України (ПК).

На підставі даних, виключно зазначених у податкових деклараціях про майновий стан і доходи (далі — податкова декларація), податківці у приміщенні податкової проводять камеральну перевірку.

На вимогу податкової платник зобов’язаний пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку (п. 176.1 ПК).

Порядок проведення камеральної перевірки визначений статтею 76 ПК.

Камеральну перевірку проводять посадові особи ДПС без будь-якого спеціального рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) такого органу або направлення на її проведення (п. 76.1 ПК).

Камеральній перевірці підлягає вся податкова звітність суцільним порядком.

Згода платника податків на перевірку та його присутність під час проведення камеральної перевірки не обов’язкова.

Порядок оформлення результатів камеральної перевірки здійснюють відповідно до вимог ст. 86 ПК (п. 76.2 ПК).

За результатами камеральної перевірки у разі встановлення порушень складають акт у двох примірниках, який підписують посадові особи податкової, які проводили перевірку, і після реєстрації вручають або надсилають для підписання протягом трьох робочих днів платнику (п. 86.2 ПК).

На вимогу податкової платники зобов’язані пред’являти документи, пов’язані з виникненням права на отримання податкової знижки, та підтверджувати необхідними документами відомості зазначені в податковій декларації.

У разі ненадходження протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту пояснень та документів, пов’язаних з виникненням права на отримання податкової знижки податківці приймають рішення про проведення документальної позапланової перевірки відповідно до п. 78.1 ПК, яке оформлюють наказом (п. 78.4 ПК).

При виявленні перевіркою факту заниження (завищення) суми податкового зобов’язання контролери направляють податкове повідомлення — рішення платнику. Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків затвердив Мінфін наказом від 28.12.2015 № 1204.

Податківці в разі встановлення порушень повідомляють платника про відмову у наданні/зменшенні суми податкової знижки, визначеної в податковій декларації, шляхом вручення акта перевірки та податкового повідомлення — рішення.

За інформацією ДПС у Донецькій області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова знижка: умови отримання та звітування

Є спосіб зекономити або частково компенсувати витрати за власне навчання чи навчання дитини, на іпотеку, страхування життя. Поверніть від держави частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податкова знижка у 2024 році, умови її отримання, податкова знижка на навчання в декларації – у консультації
71663

ПДФО 2024

ПДФО: що врахувати у 2024 році? Розглянемо, що таке ПДФО, яка сплата ПДФО 2024
78487

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
27528

Додаток КІК до декларації про майновий стан: зразок

Як заповнити Додаток КІК, який містить доходи від участі фізособи у контрольованій іноземній компанії, у чому особливості перехідного періоду, як показати у декларації одночасно дані і за 2022, і за 2023 роки та як заповнити Додаток КІК у разі звільнення від оподаткування – відповіді на ці та інші питання зі зразками заповнення Додатка КІК знайдете у цій консультації
12060