Як підтвердити статус податкового резидента України, щоб уникнути подвійного оподаткування за минулі роки

1035

Запитання

Чи може платник податків (юрособа, фізособа — підприємець, фізособа) отримати довідку — підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів за минулі роки?

Відповідь

Алгоритм розблокування податкових накладних та подання таблиці даних

Наказом Мінфіну від 19.08.2022 № 248 затверджені:

  • Форма довідки-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів (далі — Довідка);
  • Порядок підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів (далі — Порядок).

Для застосування міжнародних договорів до доходів, отриманих платниками податків із джерел в іноземній державі, пункт 1 Порядок визначає процедуру:

  • видачі Довідки платнику податків — особі (юридичній або фізичній), яка є резидентом України у розумінні Податкового кодексу України (ПК) та міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування;
  • підтвердження статусу податкового резидента України на документах за спеціальними формами, затвердженими іноземними компетентними органами.

Довідку надають або підтверджують статус податкового резидента України безоплатно на підставі Заяви про підтвердження резидентського статусу для уникнення подвійного оподаткування платника податків за формою, наведеною у додатку до Порядку (далі — Заява) (п. 2 Порядку).

Заяву подає платник (уповноважений представник) до ДПС за основним місцем обліку. У разі подання Заяви на отримання Довідки платниками — фізособами, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання, — до будь-якого територіального органу ДПС. Заяву за вибором платника можна подати в електронній формі.

Довідку надають за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у Заяві. Довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині електронного кабінету (абзац дев’ятий п. 5 Порядку).

Заповнюючи  розділ 1 Заяви, платник зазначає відповідний рік, за який він бажає отримати Довідку для уникнення подвійного оподаткування між Україною і відповідною іноземною державою.

Порядком і формою Заяви не передбачено обмежень щодо року, за який можуть надати  Довідку.

Платник податків (юрособа, фізособа — підприємець, фізособа) може отримати Довідку за будь-який минулий рік.

ЗІР, категорія 135.06

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Імпорт товарів: бухгалтерський облік

Імпорт товарів в Україні має свої особливості в бухгалтерському обліку. Додаються облік міжнародних розрахунків, облік митних платежів, облік курсових різниць. Основні правила бухгалтерського обліку таких операцій та приклади проводок при імпорті товарів – у консультації
107522

Підакцизні товари в Україні 2024

Які товари потрапляють під оподаткування акцизом у 2024 році, про підакцизні товари та непідакцизні операції – у цьому огляді. Також про максимальні і мінімальні ціни на підакцизні товари в Україні, проблеми ідентифікації підакцизних товарів, штрафи за продаж підакцизних товарів неповнолітнім, ліцензування підакцизних товарів
50893

Валютне регулювання

Валютний нагляд з боку банків за операціям в іноземній валюті – це той інструмент, який накладає певні обмеження у зовнішньоекономічній діяльності та валютних операціях. Це може стосуватися не лише підприємств і підприємців, але й звичайних фізосіб. Якими є ці нюанси для 2024 року розповімо в огляді
66602

Митна декларація: особливості заповнення

Митна декларація — це однин із документів, який використовується в обліку податкового кредиту з ПДВ. В огляді про те, якою буває митна декларація, як її заповнювати, що про митні декларації треба знати бухгалтеру
121759