Чи можна частину невикористаного авансу, виданого на відрядження, перевести на інше відрядження

256
Автор
експерт з податкового обліку Експертус Головбух

Запитання

Працівники підприємства часто їздять у відрядження. Через це виникає потреба частину невикористаного авансу по одному відрядженню зарахувати в рахунок іншого відрядження. Чи можна так зробити?

Відповідь

Прямої заборони зараховувати залишок авансу в рахунок іншого відрядження законодавство не містить.

За наявності надміру витрачених коштів (залишку авансу) їх суму відряджений має повернути до каси. Або їх зараховують на рахунок особи, яка їх видала, до або під час подання авансового звіту.

Якщо відряджений не подає авансового звіту, оскільки для цього немає підстав, — у загальному випадку залишок невикористаного авансу слід повернути, поки не сплине наступний місяць після місяця, в якому завершилося відрядження (п. 3 Порядку складання Звіту про використання коштів / електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт, затверджений наказом Мінфіну від 28.09.2015 № 841).

Авансовий звіт подають, лише коли:

  • виникає оподатковуваний дохід;
  • працівник розрахувався готівкою. Окрім ситуації, коли використана готівка не перевищує суми належних працівникові добових (пп. 170.9.4 Податкового кодексу України; ПК).

Отже, якщо на дату закінчення другого відрядження строк повернення залишку авансу на перше відрядження ще не настав, можете зарахувати залишок у рахунок авансу на друге відрядження.

У такому разі під час заповнення авансового звіту за перше відрядження у графі «Залишок» підзвітна особа має зазначити суму коштів, що залишилася з першого відрядження, а в графі «Залишок унесений (перевитрата видана) в сумі … грн/коп…» бухгалтер проставить прочерк.

А авансовому звіті за друге відрядження у графі «Залишок попереднього авансу» підзвітна особа проставляє суму коштів, що залишилася з першого відрядження.

 

Отримайте відповідь на своє запитання через онлайн-помічник системи «Експертус Головбух».

Оформте передплату й отримайте безлімітну експертну підтримку користувачів VIP-версії системи!

 


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Добові на відрядження 2025

У консультації ви дізнаєтесь про розмір добових у 2024 та 2025 рр., а також про правила їх розрахунку для відряджень як по Україні, так і за кордон
147804

Кошти під звіт: як видавати, обліковувати та оподатковувати

Видача коштів фізичній особі призводить до появи дебіторської заборгованості та супроводжується дотриманням правил звітування по таким коштам. Як документально оформити видачу, подальший облік таких коштів, коли необхідно оподаткувати підзвітні кошти? Дамо відповідь на всі ці питання в цьому огляді
77156

Як розрахувати середню зарплату для відпускних

В основі розрахунку відпускних — середня заробітна плата. Її розраховуйте за Порядком № 100. Воєнний стан змусив законодавців вкотре внести зміни до правил розрахунку середньої зарплати. Тож розглянемо, як розрахувати середню зарплату для відпускних з урахуванням усіх особливостей воєнного часу
189406

Відрядження за кордон 2024

У закордонного відрядження є особливості. У статті усе – від наказу про відрядження до авансового звіту та обліку з урахуванням останніх змін
234498