Який порядок оподатковування ПДФО інвестиційного прибутку

347

Запитання

Яким чином оподатковується ПДФО інвестиційний прибуток, отриманий фізособою-резидентом від продажу іншій фізособі корпоративних прав у вигляді часток статутного капіталу чи паїв у господарських товариствах, які не є акціонерними?

Відповідь

Національна сертифікація бухгалтерів — 2024

Інвестиційний прибуток розраховують як позитивну різницю між доходом, отриманим платником від продажу окремого інвестактиву з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначають із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу, або вартістю інвестиційного активу, що задекларувала особа як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування відповідно до підрозділу 9-4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (ПК), з урахуванням норм підпунктів 170.2.4 — 170.2.6 ПК (крім операцій з деривативами).

До продажу інвестиційного активу прирівнюють, зокрема, операції з повернення платнику коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним (або особою, у якої інвестиційний актив був придбаний прямо чи опосередковано) до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника з числа засновників (учасників) такого емітента, зменшення статутного капіталу такого емітента чи ліквідації такого емітента (абз. 8 пп. 170.2.2 ПК).

Облік загального фінрезультату операцій з інвестактивами веде платник самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестприбутку звітним періодом вважають календарний рік за результатами якого платник зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. У ній відображає загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року.

До складу загального річного оподатковуваного доходу платника включають позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками такого звітного (податкового) року (пп. 170.2.6 ПК).

Ставка ПДФО для доходу у вигляді інвестиційного прибутку становить 18% (пп. 167.5.1 ПК).

Не підлягає оподаткуванню та не включають до загального річного оподатковуваного доходу дохід, отриманий платником протягом звітного податкового року від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує суму, визначену в абзаці першому підпункту 169.4.1 ПК. Така сума дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. У 2024 році складає 4 240 грн, тобто 3028,00 грн × 1,4 (пп. «а» пп. 170.2.8 ПК).

За інформацією ДПС у Закарпатській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова знижка: умови отримання та звітування

Є спосіб зекономити або частково компенсувати витрати за власне навчання чи навчання дитини, на іпотеку, страхування життя. Поверніть від держави частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податкова знижка у 2024 році, умови її отримання, податкова знижка на навчання в декларації – у консультації
71674

ПДФО 2024

ПДФО: що врахувати у 2024 році? Розглянемо, що таке ПДФО, яка сплата ПДФО 2024
78520

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
27567

Додаток КІК до декларації про майновий стан: зразок

Як заповнити Додаток КІК, який містить доходи від участі фізособи у контрольованій іноземній компанії, у чому особливості перехідного періоду, як показати у декларації одночасно дані і за 2022, і за 2023 роки та як заповнити Додаток КІК у разі звільнення від оподаткування – відповіді на ці та інші питання зі зразками заповнення Додатка КІК знайдете у цій консультації
12079