Як заповнити додаток 1 до податкової декларації екологічного податку за І квартал

1139

Запитання

Як заповнити додаток 1 до податкової декларації екологічного податку за І квартал та наступні звітні квартали поточного року в частині викидів двоокису вуглецю в атмосферне повітря, у разі перевищення фактичного обсягу цих викидів протягом поточного року 500 тонн?

Відповідь

Не є платниками податку за викиди двоокису вуглецю суб’єкти, зазначені у пункті 240.1 Податкового кодексу України (ПК), які здійснюють такі викиди в обсязі не більше 500 тонн за рік (п. 240.7 ПК).

Податкову декларацію екологічного податку (далі — Декларація) затвердив Мінфін наказом від 17.08.2015 № 715.

Невід’ємною частиною Декларації є додатки (розрахунки). Зокрема розрахунок за викиди забруднюючих речовин за викиди в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення здійснюється у додатку 1 до Декларації (далі — Додаток). При цьому для декларування податкових зобов’язань з податку за викиди двоокису вуглецю складають окремий Додаток 1.

Для платників податку за викиди, якими є юрособи, а не їх відокремлені структурні підрозділи, під час виконання господарських операцій які також здійснюють викиди на окремих джерелах забруднення, визначили граничний обсяг викидів двоокису вуглецю у розмірі 500 тонн за рік, після досягнення якого юрособи декларують свої податкові зобов’язання, власне, за обсяги викидів двоокису вуглецю у тому звітному податковому періоді, коли таке перевищення відбулося (п. 240.7 ПК).

При цьому об’єкт оподаткування сукупних викидів двоокису всіма, а не окремим джерелом викидів, одноразово зменшують на величину граничного обсягу викидів двоокису вуглецю.

Платник за викиди двоокису вуглецю самостійно адмініструє граничний обсяг викидів двоокису вуглецю, сукупно по всім відокремленим структурним підрозділам, які здійснюють викиди на окремих джерелах забруднення. Для чого визначає принцип розподілу зазначеного обсягу викидів між своїми відокремленими структурними підрозділами, що фіксує в розпорядчому документі облікової політики підприємства.

Викиди двоокису вуглецю належать до того типу забруднюючих речовин, для яких Інструкцією про вимоги до оформлення документів, в яких обґрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, затвердженою наказом Міндовкілля від 27.06.2023 № 448, передбачили виконання інвентаризації викидів забруднюючих речовин на об’єкті/промисловому майданчику.

Таким чином платник за викиди двоокису вуглецю має керуватися пунктом 250.9 ПК та подати до податкової за місцезнаходженням джерел забруднення заяву про звітний (податковий) період, у якому відбулось перевищення граничної величини викидів двоокису вуглецю 500 тонн за рік сумарним обсягом викидів двоокису вуглецю.

До заяви додає розрахунки з матеріалами оцінки інвентаризації обсягів викидів двоокису вуглецю за кожним та всіма джерелами забруднення, у тому числі із зазначенням для таких джерел періодів та обсягів викидів двоокису вуглецю, у яких відбудеться перевищення граничної величини.

При обчисленні податкових зобов’язань з податку за викиди двоокису вуглецю у разі перевищення граничної кількості викидів у обсязі 500 тонн у звітному (податковому) кварталі базу оподаткування податку за викиди двоокису вуглецю визначайте як фактичний обсяг викидів двоокису вуглецю за податковий (звітний) квартал, зменшений на обсяг таких викидів у розмірі 500 тонн.

За настання таких обставин подайте одну Декларацію з окремим Додатком 1. Він включає інформацію про викиди двоокису вуглецю всіма приналежними вам джерелами забруднення, на яких здійснюєте викиди двоокису вуглецю. У рядку 6 Декларації «Доповнення до Податкової декларації за довільною формою» зазначайте у табличній формі окремими рядками інформацію про фактичні викиди двоокису вуглецю відповідними джерелами забруднення (за кожним кодом за КАТОТТГ місцезнаходження джерела забруднення) з початку року (в тому числі за звітний квартал).

У першому звітному (податковому) періоді коли відбулось перевищення граничного обсягу викидів двоокису вуглецю, при декларуванні податкових зобов’язань з податку за викиди двоокису вуглецю за період, у якому відбулося таке перевищення, у рядку 4.1 Додатка зазначайте:

у колонці 2 рядка 4.1 «код забруднюючої речовини»

визначений відповідно до додатка 7 Декларації код двоокису вуглецю, що викидається в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення − 243.4.001

у колонці 3 рядка 4.1 «фактичний обсяг викидів»

обсяг викидів двоокису вуглецю, що є базою оподаткування податком за викиди двоокису вуглецю за звітний (податковий) період, обчислений як різниця між фактичним обсягом викидів двоокису вуглецю за звітний (податковий) період та граничного обсягу викидів двоокису вуглецю (у наступних звітних (податкових) періодах у колонці 3 рядка 4.1 зазначайте фактичний обсяг викидів двоокису вуглецю за відповідні звітні (податкові) періоди)

у колонці 4 рядка 4.1 «ставка податку»

ставку податку за викиди двоокису вуглецю, встановлену пунктом 243.4 ПК

у колонці 5 рядка 4.1 «величина»

суму податкового зобов’язання з податку за викиди двоокису вуглецю, обчислену як добуток між фактичним обсягом викидів двоокису (к. 3 р. 4.1) та ставкою податку за викиди двоокису вуглецю (к. 4 р. 4.1).

У наступних звітних (податкових) періодах, що настають після перевищення величини граничного обсягу викидів двоокису вуглецю, податкові зобов’язання обчислюйте за об’єктом оподаткування податком за викиди двоокису вуглецю, що відповідає фактичному обсягу викидів двоокису вуглецю.

За інформацією ДПС у Закарпатській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Рентна плата за користування надрами 2024

У консультації знайдете зразок заповнення розрахунку з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин на прикладі видобутку підземних вод. Також знайдете приклад розрахунку Додатку № 1 до Податкової декларації з рентної плати
23749

Податкова декларація екологічного податку 2024

Як заповнити декларацію з екологічного податку 2024, яку заяву слід подати до податкової, якщо обсяги викидів парникового газу знаходяться у межах ліміту, строки декларування та інші пов’язані питання – у цьому огляді
65694

Декларація з рентної плати 2024

Як складається декларація з рентної плати 2024, про нову форму декларації 2024, приклади декларацій з ренти за користування надрами (з видобутком і без видобутку корисних копалин), а також з ренти за використання лісових ресурсів — у консультації
40634

Рентна плата за спеціальне використання води 2024

Черговий квартальний платіж за воду підкрадеться непомітно. Тож нагадаємо, хто має відзвітувати з рентної плати за спецводокористування та як отримати дозвіл на спеціальне водокористування онлайн
33934

Декларація з рентної плати за воду 2024

Розглянемо сьогодні нюанси заповнення декларації з рентної плати за спеціальне використання води, терміни її подання, а також відповідальність за неподання/несвоєчасне подання
50993