Чи виникає у ФОП обов’язок щодо утримання податку на доходи нерезидента із джерелом їх походження з України?

462

Запитання

Чи виникає у ФОП (у т. ч. на спрощеній системі оподаткування) обов’язок щодо утримання податку на доходи нерезидента із джерелом їх походження з України та подання податкової звітності у разі виплати доходів нерезиденту – ЮО(або уповноваженій ним особі)?

Відповідь

Податок на доходи нерезидентів

У разі виплати на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-якого доходу (прибутку) з джерелом походження з України фізичні особи – самозайняті особи повинні утримувати й перераховувати до відповідного бюджету податок з доходів нерезидента, а також за підсумками податкового (звітного) року протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем такого звітного (податкового) року, подавати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств та Розрахунок (звіт) податкових зобов’язань нерезидентів, якими отримано доходи із джерелом їх походження з України як додаток до неї.

Самозайнята особа – платник податку, який є фізичною особою – підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

Скачати текст

ЗІР, категорія 107.12

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Кінцевий бенефіціарний власник: порядок інформування

Подавати інформацію про кінцевих власників при реєстрації юросіб зараз обов’язково. А тим, хто реєструвався за старими правилами та не повідомляв, – зробити це також потрібно. І в порядку такого інформування сталося останнім часом чимало змін. У консультації, як подається та оновлюється інформація про кінцевих бенефіціарів та структуру власності
87920

Розрахунок частини чистого прибутку держпідприємства: як заповнити та коли відзвітувати

Власник підприємства завжди планує отримати прибуток у вигляді дивідендів. Держава — теж власник і теж розраховує на прибуток. Пояснимо, як держпідприємству розрахувати частину чистого прибутку, коли його сплатити, як відзвітувати та які супутні платежі сплатити
13117

Виплата дивідендів

Дана консультація – це путівник з бухгалтерського обліку нарахування та виплати дивідендів, їхнього оподаткування. Розглянута виплата дивідендів юрособам і фізособам, резидентам і нерезидентам, обліку у емітента й отримувача. Також висвітлений облік реінвестиції дивідендів
47925

Податкова амністія: як відбуватиметься на практиці виведення активів громадян України з тіні

Зміни в Податковому кодексі вже не є чимось новим в Україні і на черзі свіжі оновлення, датовані 15 червня 2021 року. Саме в цей день прийняли зміни до Кодексу, які стосуються президентського законопроєкту №5153-п від 25.02.2021 року. Чимало людей знають цей законопроєкт в якості так званої «податкової амністії». В огляді розберемо, до яких «покращень» варто готуватися підприємцям.
1259

Особливості виплати й оподаткування дивідендів у ТОВ

Одержання прибутку — кінцева мета діяльності будь-якого комерційного підприємства. Не є винятком і товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Проаналізуємо різні ситуації, які виникають у ТОВ під час нарахування та виплати дивідендів.
43898