Чи поширюють готівкові обмеження на розрахунки, які здійснюють платники із застосуванням РРО

363

Запитання

Чи поширюється обмеження граничної суми готівкового розрахунку, встановлене у розмірі 10 000 (50 000) грн, на розрахунки, які здійснюють платники із застосуванням РРО (РК)?

Відповідь

Спрощена форма фіскального касового чека для ФОП

Обмеження щодо граничної суми розрахунків, встановлене у розмірі 10 000 (50 000) грн поширюють на розрахунки між госпсуб’єктами та між фізичною особою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги), які здійснюють платники із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (розрахункових книжок).

Нагадаємо, що Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні затвердив Нацбанк постановою від 29.12.2017 № 148; далі — Положення.

Готівкові розрахунки/розрахунки готівкою — платежі готівкою госпсуб’єктів і фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна визначили підпунктом 5 пункту 3 розділу І Положення.

Госпсуб’єкти мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  • між собою — у розмірі до 10 000 (десяти тисяч) грн уключно;
  • з фізособами — у розмірі до 50 000 (п’ятдесяти тисяч) грн уключно (п. 6 розд. ІІ Положення).

Госпсуб’єкти у разі зняття готівкових коштів із рахунків з метою здійснення готівкових розрахунків із фізособами зобов’язані надавати на запит банку (філії, відділення) підтвердні документи, на підставі яких здійснюють такі готівкові розрахунки, необхідні банку (філії, відділенню) для вивчення клієнта з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.

Платежі понад установлені граничні суми проводять через надавачів платіжних послуг шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки. Кількість госпсуб’єктів та фізосіб, з якими здійснюють готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

Готівкове обмеження стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою платіжного інструменту.

За інформацією ДПС в Івано-Франківській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Касова книга: зразок заповнення

Касова книга – це документ, який має чіткі правила заповнення, за порушення яких можливий чималий штраф. Їх добре має знати касир, який веде та відповідає за касову книгу. Приклад заповнення касової книги, правила ведення паперової та електронної касової книги – у консультації
52026

ФОП на єдиному податку надає в оренду майно: чи потрібен РРО

Розбираємося, чи можуть платники єдиного податку другої та третьої груп не використовувати для отримання орендної плати в готівковій формі РРО, як відображати перехід отриманих коштів орендної плати зі статусу коштів ФОП у статус коштів доходів фізичної особи, отриманих від підприємницької діяльності
1691

Z-звіт: як сформувати

Z-звіт — це обов’язковий денний звіт касового апарату — як звичайного, так і програмного. Друкувати його чи ні, як, де і скільки зберігати, як часто формувати Z-звіт, електронний Z-звіт, особливості Z-звітів програмних РРО, відповідальність за порушення — в огляді
66857