Як сплачувати ПДФО у разі, якщо малолітня/неповнолітня дитина отримує подарунок (спадщину)

439

Запитання

Яким чином сплачується ПДФО у разі, якщо малолітня/неповнолітня дитина отримує подарунок (спадщину) від фізособи-резидента, що не є членом сім’ї першого/другого ступеня споріднення?

Відповідь

Об’єкти дарування, зазначені в пункті 174.1 Податкового кодексу України (ПК), подаровані платнику іншою фізособою, оподатковують за правилами, встановленими розділом IV ПК для оподаткування спадщини.

Вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковують спадкоємці (обдаровані), які не зазначені у підпункті 174.2.1 ПУ, оподатковують за ставкою, визначеною пунктом 167.2 ПК, тобто 5% (пп. 174.2.2 ПК).

За нульовою ставкою ПДФО оподатковують об’єкти спадщини (дарування), що успадковують члени сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення (пп. «а» пп. 174.2.1 ПК).

Батьки (усиновителі) та опікуни (піклувальники) у разі отримання малолітньою/неповнолітньою дитиною подарунку (спадщини), повинні подати податкову декларацію від імені малолітньої/неповнолітньої дитини та сплатити ПДФО відповідно до підпункту 174.2.2 ПК.

За інформацією ДПС у Закарпатській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова знижка: умови отримання та звітування

Є спосіб зекономити або частково компенсувати витрати за власне навчання чи навчання дитини, на іпотеку, страхування життя. Поверніть від держави частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податкова знижка у 2024 році, умови її отримання, податкова знижка на навчання в декларації – у консультації
71635

ПДФО 2024

ПДФО: що врахувати у 2024 році? Розглянемо, що таке ПДФО, яка сплата ПДФО 2024
78426

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
27456

Додаток КІК до декларації про майновий стан: зразок

Як заповнити Додаток КІК, який містить доходи від участі фізособи у контрольованій іноземній компанії, у чому особливості перехідного періоду, як показати у декларації одночасно дані і за 2022, і за 2023 роки та як заповнити Додаток КІК у разі звільнення від оподаткування – відповіді на ці та інші питання зі зразками заповнення Додатка КІК знайдете у цій консультації
11991