Як провести звірку даних щодо об’єктів житлової нерухомості, розміщених у різних населених пунктах

934

Запитання

Фізособа має декілька об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, які розміщені в різних населених пунктах. До якого контролюючого органу їй необхідно звернутися для проведення звірки даних?

Відповідь

Платники податку на нерухомість, мають право звернутися з письмовою заявою до ДПС за своєю податковою адресою, щоб провести звірки даних щодо:

  • об’єктів житлової/нежитлової нерухомості, у т.ч. їх часток, що перебувають в їх власності;
  • розміру загальної площі об’єктів житлової/нежитлової нерухомості, що перебувають в їх власності;
  • права на користування пільгою із сплати податку;
  • розміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку.

Якщо виявлять розбіжності між даними ДПС і даними, підтвердженими платником на підставі оригіналів відповідних документів, податківці за податковою адресою платника:

  • проводять перерахунок суми податку;
  • надсилають платнику нове податкове повідомлення-рішення;
  • скасовують попереднє податкове повідомлення-рішення.

Норми встановили підпунктом 266.7.3 Податкового кодексу України (ПК).

Якщо платник податку надасть ДПС правовстановлюючі документи на нерухомість, відомості про яку відсутні у базі даних ДПС, — податок сплачують на підставі поданих платником відомостей, до отримання ДПС відомостей від органів держреєстрації прав на нерухоме майно про перехід права власності на об’єкт оподаткування (абз. 2 пп. 266.7.4 ПК).

Крім того, фізособи, з використанням КЕП, можуть переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, — у меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, а саме у розділі «Загальна інформація про платника» за вкладкою «Повідомлення про обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання (ППР)».

За інформацією ДПС в Дніпропетровській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
158752

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
44871

Плата за землю 2024

Плата за землю стосується всіх, хто має зареєстровану на себе земельну ділянку чи орендує її у держави або місцевої громади. Звільнення від сплат цього податку чутливе до нюансів господарського використання землі. Про те, як нараховується земельний податок з фізичних осіб у 2024 році, у т.ч. й щодо тимчасово окупованих земель та територій бойових дій, – розповімо в огляді
105909

Декларація з туристичного збору

У консультації – як заповнювати податкову декларацію туристичного збору і зразок декларації з туристичного збору. Дотримайтеся алгоритму заповнення й уникніть помилок
19555

Податок на розкіш 2024

Що таке податок на розкіш в Україні, коли та як його сплачують фізособи? Про це у консультації
19293