Хто надає роз’яснення щодо заповнення додатків 1, 2, 3, 5 та 6 Об'єднаного звіту з ЄСВ та ПДФО: ДПС чи ПФУ

636

Запитання

Хто надає консультації на запитання, що стосуються заповнення роботодавцями — платниками єдиного внеску додатків 1, 2, 3, 5 та 6 у складі Розрахунку?

Відповідь

Державний реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Держреєстр) складається з реєстру страхувальників і реєстру застрахованих осіб (ч. 2 ст. 16 розд. V Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI; далі — Закон про ЄСВ).

ПФУ відповідно до покладених на нього завдань формує та веде реєстр застрахованих осіб Держреєстру (п. 1 ч. 1 ст. 12-1 Закону про ЄСВ).

Реєстр застрахованих осіб — це автоматизований банк відомостей, створений для ведення єдиного обліку фізосіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню відповідно до закону.

Застрахована особа — це фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку ЄСВ.

ПФУ здійснює контроль за достовірністю відомостей про осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.

Таким чином ДПС здійснює контроль за збором та обліком єдиного внеску в розрізі страхувальників, а не застрахованих осіб.

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску затвердив Мінфін наказом від 13.01.2015 № 4.

За його формою відомості, які містяться в додатках 1, 2, 3, 5 та 6 належать до персоніфікованих даних. Тобто таких, що обліковуються в Реєстрі застрахованих осіб, у зв’язку з чим контроль та роз’яснення щодо відображення таких відомостей здійснює ПФУ. До слова, ПФУ, також, є співрозробником проєктів змін, затверджених наказами Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4» від 15.12.2020 № 773 та «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4» від 04.07.2022 № 189 в частині формування та наповнення додатків до Розрахунку, які містять персоніфіковані відомості застрахованих осіб.

За інформацією ДПС у Черкаській області


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Хто, коли і як подає Звіт про контрольовані операції

Якщо були операції з нерезидентами, які підпадають під критерії контрольованих, то треба подати Звіт про контрольовані операції 2024. А якщо бути точним, то Звіт про контрольовані операції 2023, так як восени 2024 року спливає саме термін подачі звіту за 2023 рік
47451

Кінцевий бенефіціарний власник: порядок інформування

Подавати інформацію про кінцевих власників при реєстрації юросіб зараз обов’язково. А тим, хто реєструвався за старими правилами та не повідомляв, – зробити це також потрібно. І в порядку такого інформування сталося останнім часом чимало змін. У консультації, як подається та оновлюється інформація про кінцевих бенефіціарів та структуру власності
96890

Головне для бухгалтера у вересні 2024

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у вересні. Це нові або оновлені консультації, форми із зразками заповнення, довідники, які вплинуть на роботу бухгалтера у вересні
89

«Чорний» список ДПС: хто потрапить

Податкова готує «чорний список» несумлінних платників, щоб управляти податковими ризиками і впливати на сплату податків. Хто і як готуватиме цей список і чим це загрожує платникам, розповімо у цьому матеріалі
238

Календар бухгалтера 2024: вересень

Правильний розрахунок зарплати, відпускні та лікарняні, вчасна подача податкової, фінансової та статистичної звітності — ви легко впораєтеся з усім, якщо скористаєтеся нашим календарем
22026