Контрагент вчасно не надав первинки: як облікувати витрати

1129

Запитання

Як облікувати витрати за операцією, якщо господарську операцію вже провели, а контрагент ще не надав підтвердного документа?

Відповідь

Контрагент вчасно не надав первинки: як облікувати витрати

Альона Лебедик

експерт Експертус Головбух, ACCA DipIFR (rus)

Господарські операції обліковують на підставі первинних документів. Це правило закріплене в ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV та пп. 2.2 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.1995 № 88. А як бути, коли первинки від контрагента немає?

Якщо контрагент затримує первинку, облікуйте господарську операцію на підставі внутрішнього первинного документа, наприклад внутрішнього акта. Складіть його самостійно в довільній формі. Головне, щоб у внутрішньому акті були всі обов’язкові реквізити первинного документа із частини 2 статті 9 Закону про бухоблік.

Можливість відображати операції за внутрішніми документами закріпіть у правилах документообігу на підприємстві. Це рекомендація із Положення № 88:

Контрагент вчасно не надав первинки: як облікувати витрати

Форму внутрішнього акта затвердьте наказом або розпорядженням керівника про застосування внутрішніх документів для обліку операцій.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Кредиторська заборгованість: види, бухоблік

Експерт пояснив, що таке кредиторська заборгованість, які її види існують, коли кредиторську заборгованість вважають простроченою та як списувати кредиторську заборгованість. А на прикладах проводок показав, як відображати в бухобліку кредиторську заборгованість.
122940

Як перевірити контрагента

Перевірка контрагента зумовлена реаліями ведення бізнесу в Україні. Адже якщо проводите операції із сумнівними контрагентами, ризикуєте, бо податківці можуть визнати ці операції нереальними і донарахувати податків. Щоб не потрапити в халепу, упевніться в надійності потенційного контрагента. Підкажемо, на що зважати
29757

Як дізнатися про податковий борг

Платникам податків відомо, що несплата податків у встановлені строки спричиняє податковий борг. Найважливіша інформація про податковий борг ― у консультації
37218

Як організувати документообіг із контрагентами

Одне з головних завдань бухгалтерії — підтвердити кожну операцію відповідними первинними документами. Але що робити, коли первинні документи надходять від контрагентів на підприємство із запізненням? Надамо кілька порад щодо цього.
6041