За яких умов під час війни звільнять від відповідальності, якщо могли, але не виконали податкові обов’язки

520

Запитання

За яких умов звільняються від відповідальності платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки або у яких відновилася така можливість (у т. ч. щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу) у період дії воєнного стану в Україні?

Відповідь

Відновлення реєстрації ПН, формування податкового кредиту й уточнення зобов’язань

Під час війни подати та збори справляють з урахуванням особливостей, що визначає пункт 69 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України (ПК). За певних умов платників податків звільняють від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків.

Платників податків, які мають можливість своєчасно сплачувати податки та збори, подавати звітність, у т. ч. ту, що передбачає пункт 46.2 ПК, реєструвати податкові накладні (ПН) та розрахунки коригування (РК), звільняють від відповідальності за несвоєчасне виконання цих обов’язків, граничний строк виконання яких припадає на період з 24.02.2022 до 27.05.2022 (до набрання чинності Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12.05.2022 № 2260-IX). Але є три умови. Такі платники мають:

  • до 15.07.2022 зареєструвати ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН);
  • до 20.07.2022 подати податкову звітність;
  • не пізніше ніж 31.07.2022 сплати податки та збори (абз. 3—5 пп. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПК).

Платників податків, у яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний строк виконання яких припадає на період з 24.03.2022 до дня відновлення можливості, звільняють від відповідальності за несвоєчасне виконання обов’язків, що передбачає ПК, якщо вони протягом 60 календарних днів (к. дн.) з першого дня місяця, що настає за місяцем відновлення цих можливостей, зареєструють ПН/РК в ЄРПН, відзвітують і сплатять податки та збори. Те саме стосується обов’язків щодо філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу платника податків.

Єдинників третьої групи, які сплачують податок за ставкою 2%, звільняють від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний строк виконання яких припадає на період з 24.02.2022 до дня, коли вони перейшли на ставку податку 2%, якщо вони зареєструють ПН/РК в ЄРПН, відзвітують і сплатять податки та збори протягом 60 к. дн. від дня, коли перейшли на систему оподаткування, на якій перебували до переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2%.

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконати податкові обов’язки, що визначає підпункт 69.1 підрозділу 10 розділу XX ПК, та перелік документів на підтвердження затверджує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (абз. 8 пп. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПК).

За інформацією ЗІР, категорія 132.01


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
756

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
2996

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10986

Звільнення від мита і ПДВ товарів для енергоінфраструктури та розмінування

Верховна Рада скасувала ввізне мито і ПДВ на енергетичне обладнання. Підприємства-виробники також матимуть змогу з пільгами імпортувати складові для виробництва машин для механізованого розмінування. Тримайте детальний огляд змін до Податкового та Митного кодексів через ці новації
253