Чи застосовують РРО ФОПи другої — четвертої груп, які реалізують у селі побутові товари та ювелірку

419

Запитання

Чи застосовують РРО та/або ПРРО ФОП – платники ЄП другої – четвертої груп при реалізації технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів на території села, селища?

Відповідь

Які перевірки відновили з 2 червня та як тепер штрафуватимуть

ФОП-єдинник, який торгує вроздріб в сільській місцевості, може не застосовувати РРО/ПРРО за умови, що використовує розрахункові книжки (далі — РК) та книги обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) (п. 1 Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затвердженого постановою КМУ «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 23.08.2000 № 1336).

Але такий ФОП мусить застосовувати РРО/ПРРО, якщо:

  • торгує підакцизними товарами в торговельному об’єкті;
  • торгує дистанційно (зокрема, через інтернет);
  • сільські, селищні, міські ради встановили обов’язкове застосування РРО/ПРРО на території села, селища.

Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів, у разі перевищення якого обов’язково потрібно застосовувати РРО/ПРРО, становить 167 розмірів мінзарплати, що встановив закон на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів) (абз. 2 п. 2 Постанови № 1336).

ФОПи другої — четвертої груп можуть не застосовувати РРО/ПРРО, якщо:

  • реалізують на території села, селища за умов, визначених пункті 1 Переліку № 1336:
  • технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;
  • ювелірні та побутові виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  • не перевищать річний обсяг розрахункових операцій на один структурний/відокремлений підрозділ / пункт продажу товарів.

У разі порушення цих умов РРО/ПРРО потрібно застосовувати обов’язково.

Суб’єкти господарювання, які під час продажу товарів, надання послуг у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг проводять готівкові або безготівкові розрахунки, зобов’язані вести облік товарних запасів та продавати лише ті товари/послуги, що відобразили в обліку (п. 12 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР).

Ці вимоги поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від організаційно-правової форми та системи оподаткування, які реалізують:

  • технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;
  • ювелірні та побутові виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

За інформацією ЗІР, категорія 109.02


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Касова книга: зразок заповнення

Касова книга – це документ, який має чіткі правила заповнення, за порушення яких можливий чималий штраф. Їх добре має знати касир, який веде та відповідає за касову книгу. Приклад заповнення касової книги, правила ведення паперової та електронної касової книги – у консультації
52125

ФОП на єдиному податку надає в оренду майно: чи потрібен РРО

Розбираємося, чи можуть платники єдиного податку другої та третьої груп не використовувати для отримання орендної плати в готівковій формі РРО, як відображати перехід отриманих коштів орендної плати зі статусу коштів ФОП у статус коштів доходів фізичної особи, отриманих від підприємницької діяльності
1710

Z-звіт: як сформувати

Z-звіт — це обов’язковий денний звіт касового апарату — як звичайного, так і програмного. Друкувати його чи ні, як, де і скільки зберігати, як часто формувати Z-звіт, електронний Z-звіт, особливості Z-звітів програмних РРО, відповідальність за порушення — в огляді
66912