Внаслідок змін температури повітря виникла різниця між залишками пального на складі: чи складати акцизні накладні

1756

Запитання

Чи складати акцизні накладні на різницю між обсягами залишків пального, що обліковують у СЕАРП і СЕ, і фактичними залишками пального на акцизному складі, що виникла внаслідок впливу змін температури повітря та приведення літрів до температури 15 °C?

Відповідь

СКАЧАЙТЕ ПАМ'ЯТКУ: Граничні строки реєстрації ПН/РК і штрафи за їх порушення 📝

Облік у системі е-адміністрування реалізації пального і спирту етилового (далі — СЕАРП і СЕ) для пального ведуть у літрах, приведених до температури 15 °C (п. 31 Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затверджений постановою КМУ від 24.04.2019 № 408).

Обсяги відпущеного в місцях роздрібної торгівлі пального, на які отримали ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, з метою застосування норм Порядку № 408 вважають обсягами пального в літрах, приведених до температури 15 °C. Ці одиниці обліку для пального використовують:

Коли визначають обсяги обігу (крім обсягу реалізації пального через паливороздавальні колонки) і залишки пального в літрах, приведених до температури 15 °C, керуються:

  • ДСТУ EN ISO 8973:2013 «Гази нафтові скраплені. Розрахунковий метод визначення густини і тиску пари»;
  • ДСТУ ГОСТ 8.599:2016 (ГОСТ 8.599-2010, IDT) «Метрологія. Густина світлих нафтопродуктів. Таблиці перерахунку густини до 15 °C та 20 °C і до умов вимірювання об’єму»).

У пунктах 47, 48 Порядку № 408 читаємо:

«Відхилення між обсягами залишків пального за кожним кодом згідно з УКТ ЗЕД, що обліковуються в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового платника акцизного податку за акцизним складом, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, та обсягами залишків пального в бухгалтерському обліку за кожним кодом згідно з УКТ ЗЕД за таким акцизним складом, які виникли внаслідок врахування в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового літрів пального, відпущених через паливороздавальні колонки на такому акцизному складі, як літрів, що вважаються приведеними до температури 15 °C без врахування впливу змін фактичної температури повітря, яка була за такого відпуску, є обліковою різницею, якщо її розмір наприкінці календарного року не перевищує 1 відсоток обсягу реалізації пального за такий календарний рік в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового окремо за кожним кодом УКТ ЗЕД (крім скрапленого газу, який у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового обліковується за умовним кодом 2711), а для скрапленого газу, який у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового обліковується за умовним кодом 2711, — якщо її розмір не перевищує 3 відсотки обсягу реалізації в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового за такий календарний рік.


На обсяги пального, що не перевищують розміру облікової різниці, які обліковують у в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, платник акцизного податку має право скласти в одному примірнику та зареєструвати акцизну накладну в Єдиному реєстрі акцизних накладних не рідше одного разу на календарний рік на підставі бухгалтерської довідки за попередній календарний рік не пізніше 31 січня поточного календарного року».

Отже, акцизні накладні на різницю між обсягами залишків пального, що обліковують у СЕАРП і СЕ і фактичними залишками пального на акцизному складі, що виникла внаслідок впливу змін температури повітря, складають платники акцизного податку, що є розпорядниками акцизних складів, які є місцем роздрібної торгівлі пальним не рідше одного разу на календарний рік на підставі бухгалтерської довідки за попередній календарний рік не пізніше 31 січня поточного календарного року, якщо розмір такої різниці не перевищує:

  • 1% обсягу реалізації пального за календарний рік у СЕАРП і СЕ окремо за кожним кодом УКТ ЗЕД;
  • або 3% для скрапленого газу, який у СЕАРП і СЕ обліковують за умовним кодом 2711.

За інформацією Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Підакцизні товари в Україні 2024

Які товари потрапляють під оподаткування акцизом у 2024 році, про підакцизні товари та непідакцизні операції – у цьому огляді. Також про максимальні і мінімальні ціни на підакцизні товари в Україні, проблеми ідентифікації підакцизних товарів, штрафи за продаж підакцизних товарів неповнолітнім, ліцензування підакцизних товарів
50579

Податкові зміни 2024: нове за Законом № 3603

Депутати внесли зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків, оподаткування та аудиторської діяльності. Деякі з нововведень діють уже з 16.03.2024. Експерти системи «Експертус Головбух» розглянули основні новації щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку
13840

Акцизна накладна 2024

Акциз, САРП/ЄРАН, електронні сервіси, акцизні склади — все, що пов’язано з реалізацією пального давно увійшло в бухгалтерське життя. Про заповнення акцизної накладної, порядок складання акцизних накладних розповімо в огляді. Не забудемо й про зразки заповнення
52871

Акцизний податок 2024

Про акциз, особливості його нарахування за основними групами підакцизних товарів (алкоголь, тютюнові вироби, паливо, легкові автомобілі), оновлення щодо підакцизних товарів, акциз у роздрібних торговців тютюновими виробами, втрату підакцизних товарів в умовах воєнного стану – у цьому огляді
82643

Декларація з акцизного податку 2024

У статті знайдете бланк оновленої форми акцизної декларації, а також роз’яснення, які допоможуть вам відзвітувати без помилок
82508