Працівник служить в теробороні: чи може він працювати за основним місцем роботи

3161

Запитання

Чи може працівник, який є членом добровольчого формування територіальної громади, одночасно виконувати як свої трудові обов’язки за основним місцем роботи, так і завдання тероборони?

Відповідь

🔊 Штрафи за відсутність або незастосування РРО

Членом добровольчого формування може бути громадянин України, який:

На працівника, який вступив до лав тероборони, поширюються гарантії, що встановила стаття 119 Кодексу законів про працю України (КЗпП). Зокрема, за працівниками, які в робочий час виконують державні чи громадські обов’язки, зберігають місце роботи та посаду (ч. 1 ст. 119 КЗпП).

Служба в теробороні може передбачати не постійне, а періодичне залучення працівника до виконання державних чи громадських обов’язків. Тому в кожному конкретному випадку роботодавець має враховувати:

  • рівень залучення працівника до участі в теробороні;
  • кількість робочого часу, який працівник витрачає на тероборону;
  • чи може працівник, який служить в теробороні ефективно виконувати обов’язки за трудовим договором.

Отже, не потрібно обов’язково видавати наказ про увільнення працівника від виконання роботи за трудовим договором.

Якщо працівник виконує завдання тероборони не повний робочий день, потрібно розрахувати середньогодинну зарплату.

Середню зарплату зазвичай нараховують із середньоденної зарплати (лист Мінекономіки від 13.07.2021 № 4711-06/36275). Середньогодинний заробіток обчислюють, якщо за середнім заробітком треба оплатити лише декілька годин.

Щоб підтвердити, що працівник відсутній на роботі у зв’язку з виконанням завдань тероборони, попросіть його надати документ про час виконання обов’язків тероборонця. Його має видати командир добровольчого формування. Це можуть бути довідка, графік чергування, табель обліку часу виконання обов’язків тощо.

За інформацією ГУ ДПС у Київській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронні лікарняні 2024

Із 01.01.2023 Україна успішно перейшла на систему електронних лікарняних. Хоча паперові лікарняні листки все ще видаватимуться у виняткових випадках, у цій статті ми розкажемо про переваги електронного лікарняного. Дізнаєтеся, як працює процес видачі електронних лікарняних, як оплачувати електронний лікарняний, що робити з паперовими листками непрацездатності. Отримаєте вичерпну інформацію про те, як взаємодіяти з електронними лікарняними та забезпечити права та інтереси як роботодавців, так і працівників
239543

Табель обліку робочого часу на 2024 рік

Про те, як відобразити лікарняні в табелі обліку робочого часу, щорічну відпустку і декретну відпустку, а також про особливості складання табелю та планування робочого часу у воєнний час – у консультації. Скачайте шаблон і зразок табеля обліку робочого часу 2024
172862

Відпустка за власний рахунок: зразок заяви, правила надання

У консультації про те, що таке відпустка без збереження заробітної плати, які правила її надання, на розрахунок яких виплат вона в майбутньому впливає. Наш експерт підготував для вас добірку зразків, які ви зможете скачати: зразок заяви на відпустку за власний рахунок, зразок наказу на відпустку за власний рахунок, приклад заяви на відпустку за власний рахунок під час воєнного стану
413614

Допомога на лікування працівника підприємства

Роботодавець має право надати своїм працівникам матеріальну допомогу на лікування чи оплатити їх медичне обслуговування. При цьому не сплачувати податків із таких сум. З'ясуємо, якими можуть бути пільгові варіанти надання такої допомоги. Коли матеріальну допомогу на лікування не оподатковують? Як оформити надання матеріальної допомоги на лікування?
21313