Розірвання договору оренди сільгоспділянки: врахуйте зміни, що діють з 26 вересня

Перш ніж розривати договір оренди чи суборенди землі сільгосппризначення, отримайте згоду загальних зборів учасників юрособи.

borh-spysannia.jpg

Часткова компенсація за придбання сільгосптехніки: як відшкодувати 25% своїх витрат

З 26.09.2022 діють зміни до Закону України «Про оренду землі» від 06.10.1998 № 161-XIV. Частину третю статті 31 цього закону, яка регулює припинення договору оренди землі, доповнили новими нормами.

Зокрема, правочин про розірвання договору оренди/суборенди землі сільгосппризначення, за яким орендарем/суборендарем є юрособа приватного права (крім акціонерного товариства, повного та командитного товариства):

  • є значним правочином;
  • потребує попереднього рішення загальних зборів учасників або іншого вищого органу юрособи надати згоду вчинити його (крім випадку, якщо статутом юрособи прямо передбачили, що правочин не є значним).

Якщо загальні збори учасників або інший вищий орган юрособи не ухвалили рішення про те, щоб надати згоду вчинити значний правочин, він є нікчемним.

Зважайте, що:

  • йдеться про правочин про розірвання договору оренди/суборенди землі саме сільськогосподарського призначення;
  • орендарем/суборендарем за цим значним правочином є юрособа приватного права;
  • загальні збори учасників або інший вищий орган юрособи має надати згоду на вчинення значного правочину;
  • якщо немає рішення загальних зборів учасників або іншого вищого органу юрособи про згоду на вчинення значного правочину, правочин є нікчемним.

За інформацією Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса)

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
50141

Облік власновирощеної сільгосппродукції для посіву

Агропідприємства вирощують продукцію переважно для продажу на сторону. Проте нерідко використовують її як насіння для нового врожаю. Тримайте роз’яснення експерта, які допоможуть облікувати витрати на підготовку та посів насіння, а також задокументувати ці операції
60

Ліцензування зберігання пального для аграріїв

Ліцензія на зберігання пального агропідприємством необхідна усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб чи промислового перероблення. Розглянемо, що для цього потрібно та які останні зміни
4306

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Мінагрополітики вдосконалило процедуру оцінки шкоди та збитків, що особисті селянські та фермерські господарства — ФОПи зазнали через військову агресію рф. Підкажемо, як діяти цим господарствам, аби провести оцінку розміру збитків від загибелі сільськогосподарських тварин, бджолосімей і пошкодження сільськогосподарської техніки. Це дасть змогу з часом отримати їх відшкодування
66

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді