З 27 вересня діють нові правила виїзду за кордон: подробиці від Держприкордонслужби

Держприкордонслужба повідомляє, що набули чинності зміни до правил перетину кордону осіб, які мають проблеми зі здоров’ям, і тих, хто їх супроводжує.

kordon.jpg

Звітуємо про контрольовані операції за 2023 рік

Відповідні зміни Кабмін затвердив постановою від 10.09.2022 № 1044 (далі — Постанова № 1044). Документ діє із 27.09.2022.

Постанова № 1044 визначає порядок виїзду за кордон під час воєнного стану:

  • осіб з інвалідністю;
  • осіб, які потребують постійного догляду;
  • дітей з інвалідністю чи визначеним переліком захворювань;
  • тих, хто супроводжує осіб з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, дітей з інвалідністю чи визначеним переліком захворювань (далі — особи з інвалідністю).

Чоловіки віком від 18 до 60 років, які супроводжують осіб з інвалідністю, відтепер можуть перетинати кордон скільки завгодно разів. Вони можуть виїжджати за кордон до осіб з інвалідністю, яких вони доглядають, якщо ці особи перебувають на консульському обліку. Нагадаємо, раніше на час дії воєнного стану чоловікам, що супроводжують осіб з інвалідністю, дозволяли перетнути кордон лише один раз.

Водночас громадяни України, які підлягають призову під час мобілізації, зобов’язані повернутися з-за кордону не пізніше, ніж особи, яких вони супроводжували.

Постанова № 1044 чітко регламентує категорії осіб і документи, які необхідні для перетину кордону. Для різних категорій осіб визначено різні документи, які підтверджують ступені спорідненості чи факт догляду.

Щоб уникнути відмов у пропуску через кордон, Держприкордонслужба рекомендує уважно ознайомитися з Правилами перетинання державного кордону України (затверджені постановою КМУ від 27.01.1995 № 57) та мати усі необхідні документи. Особливо це стосується чоловіків віком від 18 до 60 років, які супроводжують осіб з інвалідністю.

За інформацією Державної прикордонної служби України

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Митна декларація: заповнення, види, терміни

Митна декларація — це однин із документів, який використовується в обліку податкового кредиту з ПДВ. В огляді про те, якою буває митна декларація, як її заповнювати, що про митні декларації треба знати бухгалтеру
129381

Звільнення від мита і ПДВ товарів для енергоінфраструктури та розмінування

Верховна Рада скасувала ввізне мито і ПДВ на енергетичне обладнання. Підприємства-виробники також матимуть змогу з пільгами імпортувати складові для виробництва машин для механізованого розмінування. Тримайте детальний огляд змін до Податкового та Митного кодексів через ці новації
253

Код УКТ ЗЕД: як знайти

Щоб отримати код УКТ ЗЕД онлайн, скористайтеся навігатором від системи «Експертус Головбух» — знайдіть свій код УКТ ЗЕД
47185

Вексельні операції

Розрахунки за допомогою векселів є однією з форм безготівкових розрахунків із погашення боргів за отримані товари. У консультації розглянемо особливості вексельних розрахунків і платежів по векселям, придбання-продаж векселів, а також відображення таких операцій у бухгалтерському обліку
22876

Імпорт товарів: бухгалтерський облік

Імпорт товарів в Україні має свої особливості в бухгалтерському обліку. Додаються облік міжнародних розрахунків, облік митних платежів, облік курсових різниць. Основні правила бухгалтерського обліку таких операцій та приклади проводок при імпорті товарів – у консультації
121857

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді