Медзаклади зможуть працевлаштовувати капеланів

ЗОЗ братимуть на роботу капеланів з вищою духовною освітою за умови, що вони до 01.01.2026 пройдуть спеціалізацію за фахом «Клінічне душпастирство».

kapelan.jpg

Новий порядок отримання та обліку гуманітарної допомоги для КНП

До Національного класифікатора медичних інтервенцій НК 026:2021 додали такий вид втручання з підтримки пацієнтів, як духовна опіка.

Духовна опіка — складова паліативної допомоги (п. 3 розд. II Порядку надання паліативної допомоги, затвердженого наказом МОЗ від 04.06.2020 № 1308).

Духовну опіку надають капелани — професіонали з вищою богословською освітою, які пройшли післядипломну клінічну підготовку та уповноважені провадити капеланську діяльність у ЗОЗ.

Капеланська опіка поширюється не лише на пацієнтів, а й членів їх сімей і медпрацівників. Капеланські служби формують з обов’язковим дотриманням принципу міжконфесійності. Капеланські послуги надють винятково на добровільній основі.

Минулого року професію «капелан в охороні здоров’я» внесли до Класифікатора професій ДК 003:2010.

Наказом МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 28 жовтня 2002 року № 385» від 30.09.2022 № 1782 (далі — Наказ № 1728) посаду «капелан в охороні здоров’я» додали до розділу «Професіонали з вищою немедичною освітою з психологічної допомоги та духовної опіки у сфері охорони здоров’я» Переліку посад професіоналів із вищою немедичною освітою.

Вимоги до спеціальності та спеціалізації капеланів визначає підпункт 2 пункту 1 Наказу № 1728:

«До роботи на посаді «капелан в охороні здоров’я» допускають осіб, які здобули вищу освіту не нижче першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю «Богослов’я» або вищу духовну освіту еквівалентного рівня, із умовою до 01 січня 2026 року пройти спеціалізацію за фахом «Клінічне душпастирство».

В окремих ЗОЗ Івано-Франківщини, Київщини та Львівщини вже офіційно прийняли на роботу капеланів.

МОЗ розробило кваліфікаційну характеристику професії «капелан в охороні здоров’я» для включення до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників галузі охорони здоров’я (Випуск 78), а також опрацьовує проєкт Положення про капеланську діяльність у сфері охорони здоров’я.

Крім того, за участі Громадської ради при МОЗ з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій та Асоціації капеланів в охороні здоров’я України опрацьовують вимоги до клінічної підготовки капеланів відповідно до міжнародних стандартів.

За інформацією МОЗ

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміни у наданні платних послуг ЗОЗ: постреліз до вебінару

Редакція журналу «Головбух Медицина» 10.09.2024 провела безплатний вебінар на тему «Зміни в наданні платних послуг: комунікаційна платформа для бухгалтерів ЗОЗ». Тримайте постреліз до цього вебінару: тези, запис, відповіді на запитання. Запитань отримали так багато, що вдвічі перевищили час трансляції, але всіх так і не опрацювали. Тому невдовзі проведемо частину другу вебінару. Реєструйтеся, читайте напрацьовані рекомендації та надсилайте нові запитання. З’ясуємо нюанси втілення змін
86

Гарантії працівникам-донорам: відповіді на запитання бухгалтерів

У статті — відповіді на запитання бухгалтерів стосовно гарантій працівникам-донорам. Знатимете права й обов’язки як працівників, що мають намір стати донорами крові, так і роботодавця. З’ясуєте нюанси увільнення й зарплатних розрахунків. Додатково отримаєте бухоблікові інструкції
56

Зарядні станції та повербанки — в обліку ЗОЗ

Крок за кроком на зразках облікуємо надходження й експлуатацію повербанків і зарядних станцій. Це один із видів обладнання для стабільної роботи ЗОЗ за кризових умов. Обов’язковий мінімум — генератори та безперебійники. Тренд — сонячні станції. Але багато кого зігріватимуть булер’яни. На всі випадки маємо бухоблікові рішення
223

Преміювання в КНП

Як виплачувати премії у медзакладі? Якими нормами керуватися та з ким погоджувати таке рішення? Аби встановити порядок преміювання, достатньо зробити кілька кроків. Яких саме — підкажемо у статті. Дізнайтеся також, як виплачувати, обліковувати й оподатковувати премії медпрацівникам.
9039

Як відкоригувати податкову накладну, якщо ЗОЗ повертає кошти НСЗУ

ЗОЗ отримав претензію від НСЗУ. Треба повернути кошти за кілька місяців із різних періодів. Після певних місяців уже минуло три роки. Чи потрібні розрахунки коригування? Якщо так, як їх скласти?
85

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді