28 листопада відбулося чергове засідання робочої групи Мінагрополітики з питань сприяння розвитку галузі виноградарства та виноробства. У межах зустрічі обговорили необхідність:
- запровадити процедуру визначення вина без додавання спирту харчовим продуктом;
- привести до європейських вимог норми щодо маркування вин.
Окрім того, запропонували внести зміни до нормативно-правових актів:
- щодо визначення виноградарсько-виноробних зон України;
- придбання винограду малими виробниками.
Крім того, презентували фінальну версію нової редакції проєкту Закону України «Про вино та інші продукти виноградарства і виноробства».
Урядовий законопроєкт узгодили з новим регламентом ЄС 2021/2117 від 02.12.2021. Він передбачає:
- лібералізацію вимог до вин з географічними зазначеннями;
- врегулювання питання деалкоголізації вин;
- лібералізацію вимог до садіння винограду;
- зміну вимог до маркування вин.
Документ також пропонує декларативний збір інформації про операторів виноградарсько-виноробного ринку та наповнення відповідного реєстру. Передбачили тривалий перехідний період для адаптації представників галузі до змін, що запроваджують, з можливістю добровільно достроково перейти на нові норми.
Після узгодження законопроєкт передадуть на розгляд профільному Комітету ВРУ.
За інформацією Мінагрополітики