ФОП може використовувати власні кошти на виплату зарплати — позиція ВС

ФОП-загальносистемник може використовувати власні кошти у господарській діяльності на виплату зарплати та оплату відряджень. Ці витрати враховують до загальної суми оподаткованого доходу.

pod_pr_3101.jpg

⚡ Усе про ФОП

Постанова ВС від 03.05.2022 у справі № 824/348/20-а

ДПС вилучила зі складу витрат ФОПа, що пов’язані з його господарською діяльністю, витрати на виплату авансів, які він підтвердив первинними документами. Інформацію про це надіслала ФОПу в податковому повідомленні-рішенні. ФОП звернувся до суду з вимогою скасувати податкові повідомлення-рішення ДПС.

Заборгованість за авансовими звітами ФОП сплачував готівкою. Однак, на думку податківців, ФОП не міг виплачувати працівникам аванс лише готівкою. Мовляв, про це свідчать:

  • загальний розмір готівки, яку він зняв з банківських рахунків, та сума виручки, яку отримав із застосуванням РРО;
  • розмір зарплати, яку він виплатив готівкою.

Верховний Суд (ВС) зауважив, що ФОП має право використовувати для провадження підприємницької діяльності не лише отриманий дохід, а й належне йому на праві власності майно (виняток — випадки, що визначає закон, зокрема власні чи запозичені готівкові кошти). Будь-які законодавчі заборони щодо використання готівкових коштів відсутні.

ФОП має вести облік операцій з готівкою. Видачу готівки з каси фіксують видатковим касовим ордером або видатковою відомістю. Готівку, що надходить до каси, також оприбутковують у порядку, що встановив закон.

Коли перевіряють, чи правильно ФОП включив витрати до складу витрат, що пов’язані з господарською діяльністю, досліджують документи бухгалтерського та податкового обліку, які складають під час проведення господарської операції. Витрати платника податків на відрядження підтверджують, зокрема:

Орган контролю не мав претензій і не досліджував відомості, квитанції на проведення розрахунків з найманими працівниками за авансовими звітами, які ФОП надав для перевірки. Висновки про порушення, які допустив ФОП, контролери:

  • зробили винятково на співставленні інформації про обсяги готівкових коштів, коштів на рахунках, виручки за реалізовані послуги у періоді, що перевіряли, яка була в їх розпорядженні;
  • не підтвердили належними доказами.

За результатом розгляду справи ВС підтримав позицію платника податків і залишив чинною постанову апеляційного суду про задоволення його позовних вимог.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
757

Трудова книжка в електронному вигляді

Цифровізація змінює й таку консервативну сферу, як оформлення трудових відносин. Ще з червня 2021 року в Україні впровадили електронні трудові книжки. Як перенести дані про стаж з паперової трудової книжки до електронної трудової книжки, якими мають бути скан-копії, як зміниться порядок виходу на пенсію — про все це в огляді
61696

Як закрити ФОП онлайн: алгоритм

Електронна послуга закриття ФОП онлайн дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. Про те, як закрити ФОП онлайн, — читайте у статті
12170

Бронювання ФОП: які перспективи

Чи не найпопулярніша дискусія нашого часу – це економічне бронювання ФОП: коли буде, як буде і чи буде взагалі. Наразі у Верховній Раді України є декілька законопроєктів щодо можливості бронювання ФОП та їхніх працівників. Розглянемо їх
10220

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді