Декларація єдинника 3 групи (фізособа) 2024

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Облік для спрощенців досить простий, але декларацію треба правильно заповнити та вчасно подати. Сьогодні про те, як це зробити для ФОП на 3-й групі єдиного податку – платників і неплатників ПДВ

Коли та по якій формі подати декларацію

Фізособа-підприємець (ФОП) 3 групи складає та подає таку ж саму декларацію, як і 1 та 2 групи єдинників, – за формою з наказу Мінфіну від 19.06.2015 № 578 (оновлена наказом Мінфіну від 24.11.2022 № 394). Для ФОП даної групи там призначений свій розділ – четвертий. Її заповнюють як підприємці, що сплачують єдиний податок за ставкою 3% (платники ПДВ), так і за ставкою 5% (неплатники ПДВ). Код електронної форми – F0103308.

ФОП 3 групи (3% і 5%) подають декларацію щокварталу у 40-денний календарний (п. 296.3 та пп. 49.18.2 ПКУ). Якщо останній день подачі декларації припадає на вихідний або святковий день, то тоді останнім днем строку подачі вважається операційний (банківський) день, що настає за цим вихідним або святковим днем (п. 49.20 ПКУ).

Відтак кінцевою датою подачі декларації за весь 2023 рік є 09 лютого 2024 року включно (п’ятниця). Декларація подається наростаючим підсумком, а тому включає суму даних за І, ІІ, ІІІ квартали 2023 року, а не лише останній IV квартал.

Якщо єдинник був на спецгрупі (єдиний податок – 2%) певний період 2023 року, то ці дані в декларацію єдинника 3 групи не включаються. По ним було відзвітовано у спеціальній декларації платника єдиного податку 3 групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні, яка з 01 серпня 2023 року вже не подається.

⚡ Усе про ФОП: КВЕД, реєстрація, облік, сплата податків і трудові відносини

Як подати декларацію

Декларація платника єдиного податку подається за місцем проживання (п. 45.1 ПКУ). При цьому це можна зробити одним з 3-х варіантів:

  • у паперовому вигляді особисто;
  • електронному вигляді (для цього потрібно мати ключі електронного цифрового підпису;
  • поштою (не пізніше, ніж за 5 к. днів до закінчення граничного строку подачі декларації).

Коли та скільки сплатити податку

Податок сплачується впродовж 10 к. днів після граничного строку подачі декларації, тому для сплати за IV квартал 2023 р. такою датою буде 19 лютого 2024 р. включно (понеділок). 

Якщо підприємець не отримував впродовж кварталу дохід, то сплачувати податок не потрібно. Існує норма, що якщо ФОП не отримував впродовж звітного періоду доходів та не має об’єкта оподаткування, то він може декларацію не подавати (п. 49.2 ПКУ). Однак краще все-таки подати порожню, щоб запобігти непорозумінь з ДПС.

У чому особливості нинішньої форми декларації

Нинішня форма – це та, яка оновлена наказом Мінфіну від 24.11.2022 № 394. Відмінності у даній у порівнянні з попередніми несуттєві та зводяться до появи нового Додатка 2 для розрахунку мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), який мають заповнювати лише ті єдинники, які є власниками, орендарями, користувачами на інших умовах, у т.ч. на умовах емфітевзису, тих земельних ділянок, які віднесені до сільськогосподарських угідь (див. пп. 14.1.142 ПКУ). Таким чином, додатків у декларації зараз два, а зміни стосувалися, в першу чергу, єдинників-аграріїв. Усім іншим єдинникам Додаток 2 не потрібен.

Однак через появу згаданого Додатку 2 (МПЗ) дещо підправили основну частину декларації, а саме зробили з одного рядка 14, який раніше містив результат розрахунку суми єдиного податку до сплати в бюджет, аж цілих три рядки: 14, 14.1 та 14.2. Для чого вони призначені – див. далі алгоритм заповнення декларації. У цих трьох рядках при першому заповненні даної декларації доведеться заново розібратися – решта все те саме.

Також серед дрібних змін – виправили помилку в описі кол. 4 розділу 9 Додатка 1 (ЄСВ). Там раніше стояло множення на неможливу у розрахунку графу 4 (тепер змінили на графу 3). На розрахунок це ніяк не впливає.

Нагадуємо, що в нових формах декларацій при підписі замість колишнього формату розшифровки підпису (ініціали та прізвище) використовується зараз сучасний – власне ім’я та ПРІЗВИЩЕ. Наприклад, «Володимир КАЛЬЧЕНКО» – замість «В.В. Кальченко». Ця зміна була проявом нових стандартів оформлення документації (ДСТУ 4163:2020), а не лише податкових декларацій.

Алгоритм заповнення декларації для 3 групи (фізособи)

Третя група єдиного податку заповнює заголовну частину декларації, розділи І, ІV та V. Розділ VI заповнюється у разі подачі уточнюючої декларації при виявленні помилки.

Щодо заповнення рядків по яких дані відсутні необхідно керуватися наступним правилом:

  • якщо декларація подається в паперовому вигляді, то робимо прочерк «–»;
  • якщо декларація подається в електронній формі, то такий рядок залишаємо порожнім.

АЛГОРИТМ ЗАПОВНЕННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ ЄДИНННИКА 3 ГРУПИ

Рядок

Як заповнювати

Заголовна частина

1

Обираємо тип декларації в залежності від ситуації та ставимо відповідну позначку (знак «×»). Типи декларацій означають таке:

  • «Звітна» – звичайна декларація за звітний період – квартал, півріччя, 9 місяців, рік. Також може містити й виправлення помилки того періоду, який вказаний у ряд. 3;
  • «Звітна нова» – декларація подається для виправлення помилки до закінчення строку звітування за відповідний період. «Звітна нова» заміняє собою декларацію «Звітна» й заповнюється аналогічно;
  • «Уточнююча» – призначена для виправлення помилки уже після закінчення строку звітування за відповідний період;
  • «Довідково» – декларація подається добровільно з певних причин, наприклад для отримання довідки про доходи. Така декларація може подаватися будь-коли (роз’яснення ДПС 107.08 ЗІР)

2

Ставимо відмітку «×» напроти звітного періоду (квартал, півріччя, 3 квартали, рік) та вказуємо рік, наприклад «2023». При подачі декларації «Довідково» вказується порядковий номер місяця, за який вона подається

3

Заповнюємо лише при виправлення помилки у минулих звітних періодах. У даному рядку зазначаємо той період, за який виправляємо помилку. В результаті маємо:

  • при виправленні помилки через декларацію «Уточнююча» в рядках 2 і 3 має бути однаковий період, що відповідає тому періоду, за який виправляється помилка. Наприклад, якщо в 2024 році виправляється помилка за річну декларацію 2023 року, то в ряд. 02 і 03 слід указати саме «рік» та «2023» (роз’яснення ДПС 107.01 ЗІР);
  • при виправлення помилки через поточну декларацію в рядку 2 міститься звітний період, за який подається декларація «Звітна» (або «Звітна нова»), а у рядку 3 – той інший період, за який виправляємо помилку

4-7

Проставляються відповідні реквізити органу ДПС та підприємця:

  • ряд. 4 – наводимо найменування органу ДПС, до якого подається декларація. Якщо впродовж року відбувся перехід до іншого адміністративного району - до кінця року сплачуйте податок за старою адресою, а ось звітувати треба за новим місцезнаходженням (повідомлення на офіційному порталі ДПС за посиланням: Головне>Прес-центр>Новини);
  • ряд. 5 – прізвище, ім’я, по-батькові фізособи відповідно до реєстраційних документів;
  • ряд. 6 – податкова адреса (місцепроживання) ФОП;
  • ряд. 7 – реєстраційний номер облікової картки платника податків (він же – податковий номер). Щодо даних паспорта, то вони можуть зазначатися тільки для осіб, які мають релігійні переконання, що спонукали їх відмовитися від податкового номера, – у такому разі у паспорті має бути відповідна відмітка

8

Заповнюємо лише при припиненні підприємницької діяльності, тобто закритті ФОП (ряд. 8.1) або при переході на загальну систему оподаткування (ряд. 8.2). У відповідному рядку проставляємо позначку «+»

Розділ І «Загальні показники підприємницької діяльності»

9

Ставимо кількість працюючих. Платники єдиного податку 3 групи, можуть мати будь-яку кількість працюючих. Чисельність працівників слід указувати за той місяць звітного періоду, у якому вона була максимальною (роз’яснення ДПС 107.08 ЗІР). В даному показнику не враховуються працівники, які перебувають у відпустці по вагітності та пологам, у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку (або 6-річного за наявності медичних показань). Також не враховуються мобілізовані працівники

10

Вказуємо види діяльності з кодами КВЕД-2010, по яким платник податку фактично отримував дохід у звітному періоді (роз’яснення ДПС 107.08 ЗІР). Це значить, що вказуємо лише ті коди КВЕД, за якими отримувався дохід впродовж звітного періоду, а не всі зареєстровані на ФОП. Основний вид діяльності при цьому треба показати першим у даному переліку та зазначити після, що він є основним – після назви цього виду діяльності написати в дужках «основний».

Нагадуємо, що платник єдиного податку 3 групи може здійснювати всі види діяльності, крім заборонених у п. 291.5 ПК. Якщо було отримано дохід за забороненим для 3 групи КВЕД, то слід зазначити його теж. Аналогічно, якщо дохід отриманий за незареєстрованим КВЕД. Однак за таких обставин ФОП втрачає право перебувати на єдиному податку – ця декларація остання й наступною буде вже декларація про майновий стан і доходи, що подається на загальній системі оподаткування.

Якщо очікується дохід за незареєстрованим КВЕД слід спершу внести зміни до реєстру ЄДР, тобто зареєструвати новий КВЕД, а також оновити дану інформацію у ДПС через заяву на застосування спрощеної системи оподаткування з позначкою «х» – «Внесення змін»

Розділ ІV. Показники господарської діяльності для платників єдиного податку третьої групи

05-06

Зазначаємо накопичений обсяг доходу за відповідний звітний період від здійснення господарської діяльності, який обкладається єдиним податком за ставками:

  • 3% – для платників ПДВ, дохід вказується без урахування ПДВ (заносимо до ряд. 05 декларації);
  • 5% – для неплатників ПДВ (джерелоКнига обліку доходів довільної форми) (заносимо до ряд. 06 декларації).

Не забуваємо також про межу 7 818 900 грн для 3 групи на 2023 рік (1167 мінімальних зарплат на 01 січня) та те, що дохід визнається за касовим принципом: надходження грошей на підприємницький рахунок – уже дохід.

Небезпечним нюансом може бути повернення підприємцем раніше отриманих передоплат за товари (послуги). У даній ситуації необхідно діяти таким чином* (ІПК ДФС від 06.06.2017 р. № 470/6/99-99-12-02-03-15/ІПК та роз’яснення ДПС у 107.08 ЗІР):

  • якщо повернення раніше отриманого авансу відбувається у тому ж самому звітному періоді, у якому він був отриманий, то його сума не включається до доходу підприємця;
  • якщо повернення раніше отриманого авансу відбувається в іншому звітному періоді, то підприємець має включити отриманий аванс до доходу у періоді, коли він був отриманий. У періоді, коли відбувається повернення такого авансу необхідно зробити перерахунок доходу (зменшити дохід на повернуту суму).

В останньому випадку дохід може отримати від’ємне значення

07

Відображаємо доходи, що обкладаються єдиним податком за ставкою 15 % (п. 293.4 ПК), якщо вони наявні (у такому разі для підприємця це буде остання декларація як платника єдиного податку):

  • доходи по недозволеним для платника 3 групи видам діяльності (перелік у п. 291.5 ПК);
  • доходи по видам діяльності, що не зазначені у реєстрі платника податку (якщо планується отримувати дохід по незареєстрованому КВЕД, то треба його спершу зареєструвати та подати відповідну інформацію до ДПС);
  • доходи отримані шляхом використання заборонених форм розрахунку (негрошові розрахунки, бартер, векселі тощо);
  • доходи, що перевищують гранично дозволений для 3 групи рівень ( > 7 818 900 грн у 2023 році)

Розділ V. Визначення податкових зобов’язань по єдиному податку

08

Повторюємо значення ряд. 05 (для 3%) або 06 (для 5%) з розділу ІV, якщо ФОП не має доходів, які оподатковуються за ставкою 15% та не перебував на інших групах.

Якщо ж такі доходи були, то наводиться їх загальна сума (ряд. 05 + ряд. 06 + ряд. 07 та + суми з розділів II та ІІІ)

09

Заповнюємо тільки у разі наявності даних по ряд. 07 розділу ІV: сума доходу по графі 07 × 15%

10

Розраховуємо суму податку за ставкою 3% (= ряд. 05 × 3%)

11

Розраховуємо суму податку за ставкою 5% (= ряд. 06 × 5%)

12

Знаходимо суму рядків 09-11

13

Зазначаємо загальну суму податкових зобов’язань з декларації за минулий звітний період (ряд. 12 попередньої декларації). Для декларації за І квартал даний рядок буде порожнім. Наприклад, якщо заповнюється декларація за ІV квартал 2023, то тут наводиться сума по ряд. 12 декларації за ІІІ квартал 2023. У такому випадку порожнім рядок залишати не можна, так як це призведе до завищення податкового зобов’язання та появи недоплати

14.1

Розраховуємо та заносимо суму єдиного податку, яка підлягає нарахуванню та сплаті в бюджет за підсумками поточного звітного (податкового) періоду: ряд. 12 – ряд. 13

14.2

Якщо є сільськогосподарські угіддя, то слід розрахувати та занести позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок. Попередньо треба заповнити Додаток 2 та знайти у ньому значення ряд. 04 кол. 3 розділу ІІ, яке й слід перенести в даний рядок декларації

14

Відображаємо тут суму податкового зобов’язання до сплати в бюджет: ряд. 14.1 + ряд. 14.2 (у порівнянні з колишньою формою декларації змінили формулу, так як додалися допоміжні рядки – 14.1 та 14.2. Якщо МПЗ немає, то ряд. 14 = ряд. 14.1

Розділ VI. Визначення податкових зобов'язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок**

15

Вказуємо суму єдиного податку з ряд. 14 декларації за період, який уточнюємо, тобто зазначаємо цифру, яка є помилковою. Нагадуємо, що виправляти помилки можна впродовж 1095 днів з дня закінчення крайньої дати звітування за той період, у якому була допущена помилка (ст. 102 ПК). Не забуваємо вказати період, який виправляється в ряд. 3 декларації

16

Вказуємо суму податкового зобов’язання за уточнюваний період, яка є правильною

17

Зазначаємо результат різниці: ряд. 16 – ряд. 15, якщо виникла недоплата єдиного податку, тобто ряд. 16 > ряд. 15

18

Зазначаємо результат різниці: ряд. 15 – ряд. 16, якщо виникла переплата єдиного податку, тобто ряд. 16 < ряд. 15

19

Нараховуємо «самоштраф»***. Якщо маємо недоплату податкового зобов’язання (ряд. 17), то розрахунок такий:

  • якщо помилка виправляється в поточній декларації – ряд. 17 × 0,05;
  • якщо помилка виправляється в уточнюючій декларації – ряд. 17 × 0,03

20

Нараховуємо суму пені***. Цей рядок також заповнюємо у разі недоплати податку за уточнюваний період. Розрахунок такий (див. пп. 129.1.3 ПК): (ряд. 17 + ряд. 19) × ставка НБУ(%) × (кількість днів, починаючи з 91-го дня виникнення недоплати по день погашення податкового боргу) ÷ (100 × 365).

Зверніть увагу, що пеня рахується починаючи з 91-го дня прострочення сплати єдиного податку (п. 129.1.3 ПК). Це 1-й день нарахування пені. Останній день – це день сплати податкового зобов’язання (включно). Ставка НБУ береться у розмірі 100%, а база нарахування пені включає суму штрафних санкцій (абз. 3 п. 129.4 ПК)

21

Зазначаємо суму ЄСВ, яка підлягає сплаті за даними звітного періоду, яку розраховуємо у Додатку 1 (там це рядок «Усього» графи 4 розділу 9). Якщо ФОП користувався звільненням й ЄСВ не сплачував, то даний рядок буде порожнім

Доповнення до податкової декларації

Заповнюємо лише, якщо є потреба подати податківцям додаткову до декларації інформацію, наприклад певні первинні документи через які сталася помилка, пояснювальну записку тощо

Додаток 1. Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску

1

Проставляємо відмітку «+», якщо подається Додаток 1. За стандартної ситуації це буде декларація за весь рік

Додаток 2. Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік

2

Проставляємо відмітку «+», якщо подаємо Додаток 2. За стандартної ситуації це буде декларація за весь рік. Додаток заповнюємо лише, якщо ФОП є власником, орендарем, користувачем на інших умовах сільськогосподарських угідь або головою сімейних фермерських господарств

* такий же результат має бути у Книгах обліку доходів (доходів і витрат). Наприклад, можна повернуті аванси відображати в окремій графі, яка зменшує дохід при розрахунку загальної суми доходу в Книзі. Інший варіант – відображати повернуті аванси з зі знаком «мінус» у колонці, яка призначена для обліку доходів. Так як Книга обліку зараз довільної форми, то ФОП сам визначає підхід для обліку повернення авансів;

** даний розділ заповнюється для декларації «Уточнююча»;

*** зараз є звільнення від нарахування як «самоштрафу», так і податкової пені (підстава – пп. 69.38 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ, що діє з 01 серпня 2023 року). При цьому немає якихось обмежень на період, за який виправляється помилка, – вона може бути як після, так і до початку воєнного стану. Однак є умови даного звільнення, а саме (див. п. 50.1 ПКУ):

  • має бути подана уточнююча декларація або виправлена помилка у поточній декларації. Остання – це та, яка подається за податковий період, що є наступним за періодом, у якому виявлено факт недоплати;
  • треба сплатити недоплату з податку, яка виникла у декларації та погашення суми недоплати податку у визначені цим пунктом терміни

Як заповнювати Додаток 1 (ЄСВ) до декларації платника єдиного податку

Додаток 1 (ЄСВ) до декларації подається, якщо підприємцем сплачувався єдиний соціальний внесок (ЄСВ), який майже всі підприємці розраховують з мінімальної бази (у 2023 році – 6700 грн). Цю базу нарахування та розрахований ЄСВ й декларуємо у Додатку 1 у рядках щодо тих місяців, за які ЄСВ сплачувався.

Однак у 2023 році все ще можливим є не сплачувати ЄСВ. За «воєнним» звільненням від ЄСВ, яке діє з березня 2023 року, всі підприємці можуть впродовж воєнного стану та 12 місяців після його завершення не сплачувати ЄСВ (п. 919 Прикінцевих і перехідних положень Закону про ЄСВ). Щоправда, при цьому не нараховується й страховий стаж, що впливає зокрема на нарахування таких соцвиплат, як пенсії, декретні, лікарняні.

Якщо єдинник користувався «воєнним» звільнення від ЄСВ та не сплачував його за певні місяці, то можна при заповненні розділу 9 Додатку 1 у графах 2, 3, 4 у рядках щодо місяців звітного періоду поставити нулі. При цьому у графі 3 ставимо свою ставку ЄСВ – «22,0», так як ставки «0» немає.

Якщо ж ЄСВ узагалі за жоден місяць не сплачувався, то Додаток 1 (ЄСВ) не треба подавати взагалі. Якщо єдинник не має сільськогосподарських угідь, той Додаток 2 (МПЗ) йому заповнювати не треба. Як наслідок, типовою ситуацією для більшості єдинників для 2023 року є те, що декларація взагалі не має ніяких додатків.

Якщо єдинник сплачував ЄСВ у 2023 році або вирішив його сплатити, то порядок заповнення Додатка 1 наведений у таблиці нижче.

АЛГОРИТМ ЗАПОВНЕННЯ ДОДАТКА 1 (ЄСВ)

Рядки

Як заповнити

Заголовна частина

Тип декларації

Проставляємо позначку «×», що відповідає типу декларації: «Звітна», «Звітна нова», «Уточнююча» чи «Довідково». Тип декларації відповідає тому, який був зазначений в основній частині декларації

1

Повторюємо реєстраційний номер облікової картки платника податку (податковий номер)

2

Це поле заповнюємо лише для особи, яка через релігійні переконання не має податкового номеру, про що має бути зазначено в її паспорті

3

Зазначаємо повністю прізвище, ім’я, по батькові підприємця

4

Заповнюємо аналогічно основній частині декларації. Найчастіше тут ставлять звітний період «рік», адже звітування з ЄСВ відбувається за весь рік (виняток, наприклад при закритті ФОП чи подачі декларації «Довідково»).

Наступний рядок заповнюємо лише для виправляючої декларації «Уточнююча». Тут вказуємо податковий період щодо якого виправляємо помилку. У такому разі звітні періоди у першому та другому рядках графи 4 співпадають

5

Вказуємо тип форми — лише у разі, якщо подаємо цей додаток як «ліквідаційний» при закритті ФОП або ж подаємо декларацію «Довідково»

6

Заповнюємо лише при закритті ФОП – зазначаємо тут дату державної реєстрації припинення

7

Вказуємо код за КВЕД, який у основній частині декларації позначений у графі 10 як основний

8

Зазначаємо період перебування на спрощеній системі. Якщо декларація подається за рік і ФОП був платником єдиного податку весь 2023 рік, то період буде з 01 січня по 31 грудня 2023 року. Нижче у полі 8.1 зазначаємо код «6», що означає ФОП, який перебуває на спрощеній системі оподаткування

9. Визначення сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску

9, графа 2

Зазначаємо дохід, що є базою нарахування ЄСВ. Як правило, тут зазначають мінімальну базу ЄСВ, чим є розмір мінімальної зарплати за відповідний місяць (січень-грудень 2023 року – 6700 грн). Однак сума такого доходу не має ніякого відношення до реального доходу, який отримував ФОП. По-суті, це умовна сума. Можна зазначати й суми більші за мінімальну базу, але тоді й ЄСВ слід було сплачувати більший (інколи ФОП так роблять перед виходом у відпустку по вагітності й пологам або на пенсію). Однак, більше ніж 15 мінімальних зарплат вказувати не можна (січень-грудень 2023 року – 100500 грн).

Ставимо тут нуль («0,00»), якщо вирішили скористатися за цей місяць «воєнним» звільненням від ЄСВ

9, графа 3

Вказуємо ставку ЄСВ. Тобто «22,0%». Робимо це й тоді, коли ЄСВ не сплачувався й у графі 2 стоїть «0,00» грн

9, графа 4

Заповнюємо шляхом множення графи 2 на графу 3. Якщо ЄСВ не сплачувався, то тут має вийти нуль («0,00»). Якщо ЄСВ сплачувався з мінімальної бази, то отримуємо для місяців 2023 року тут 1474 грн (= 6700 × 0,22). Підсумок за графою 4 перенесіть у ряд. 21 розділу VII декларації

10. Визначення зобов'язань із сплати єдиного внеску у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок*

1

Зазначаємо помилкову суму ЄСВ за той звітний період, який виправляємо

2

Вказуємо правильну (потрібну) суму ЄСВ за той період, який виправляємо

3

Зазначаємо суму недоплати ЄСВ, якщо така виникає (= ряд. 2 – ряд. 1)

4

Вказуємо суму переплати ЄСВ, якщо така виникає (= ряд. 1 – ряд. 2)

5

Нараховуємо пеню, якщо вийшла недоплата ЄСВ до мінімального рівня. Пеню розраховуємо у сумі 0,1% своєчасно несплаченої суми за кожний день прострочення сплати ЄСВ

*заповнюється лише при виправленні помилки

Особливості заповнення декларації, якщо підприємець був 1-й чи 2-й групі єдиного податку 

Якщо впродовж року був перехід з однієї групи єдиного податку на іншу, то у такому випадку в усіх деклараціях, що подаються впродовж такого року, треба зазначати дані про доходи, які були отримані раніше у відповідних групах. Тобто мають бути заповнені розділи ІІ (1 група) та/або розділ ІІІ (2 група).

Приклад заповнення податкової декларації з єдиного податку 3 групи – ФОП

За умовами прикладу за 2023 рік підприємець 3 групи єдиного податку (неплатник ПДВ) отримав 4535000 грн. При цьому за ІІІ квартал 2023 року вже було сплачено 180027 грн єдиного податку.

Приклад заповненої декларації платника єдиного податку 3 групи за весь 2023 рік наведений нижче. Якщо сплачувався ЄСВ та заповнений Додаток 1, то у такій декларації у рядку 21 має стояти річна сума ЄСВ з Додатку Д1 та позначка «+» щодо Додатка 1 під основною частиною декларації.

Декларація єдинника 3 групи (фізособа) 2024

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩

Приклад заповненого Додатку Д1 до податкової декларації з єдиного податку 3 групи – ФОП

Нижче наводимо приклад заповненого Додатку Д1 – для ситуації, якщо ФОП вирішив платити ЄСВ у 2023 році попри існуюче звільнення. Вважаємо, що з березня 2023 року ФОП користувався звільненням від сплати ЄСВ з причини воєнного стану. При цьому мінімальна база ЄСВ = 6700 грн, а сума ЄСВ з неї – 1474 грн.

Декларація єдинника 3 групи (фізособа) 2024

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩

Відповідальність за неподання декларації платника єдиного податку

Неподання чи несвоєчасне подання декларації платника єдиного податку передбачає такі штрафи (п. 120.1 ПК):

  • 340 грн за кожне неподання (несвоєчасне подання);
  • 1020 грн при повторному порушенні впродовж року.

 



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді