Нічним працівникам збільшать розмір оплати і тривалість відпустки

Депутати пропонують збільшити тривалість основної відпустки і підвищити розмір оплати працівникам, які працюють вночі.

nichna-zmina.jpg

Індексація зарплат у вересні та жовтні 2024-го

27.12.2022 ВРУ зареєструвала законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань роботи працівників у нічний час» № 8309.

Законопроєкт визначає, що нічний час — це період часу тривалістю з 22:00 до 07:00. Нічними працівниками вважають працівників, які працюють у нічний час не менше ніж три години щоденного робочого часу та не менше ніж трети частини річної норми робочого часу.

За роботи в нічний час упродовж трьох і більше годин пропонують скоротити встановлену тривалість роботи/зміни на одну годину.

Тривалість нічної роботи зрівнюють з денною, якщо це необхідно за умовами виробництва. Зокрема, у безперервних виробництвах, а також на змінних роботах за шестиденного робочого тижня з одним вихідним днем.

Робочий час нічних працівників не має перевищувати 7 годин упродовж періоду тривалістю 24 години.

Роботодавець зобов’язаний:

  • за бажанням нічного працівника забезпечити проведення безкоштовних попереднього і періодичних медоглядів;
  • інформувати Держпраці про використання праці нічних працівників;
  • вживати заходів щодо:
    • переведення нічних працівників на денну роботу, яку здатні виконувати працівники, на підставі медичного висновку;
    • забезпечення жінок, які працюють у нічний час, альтернативною денною роботою.

Крім того, законопроєкт передбачає, що працівникам, яких залучили до нічних робіт, надають щорічну основну відпустку тривалістю не менше ніж 28 календарних днів за відпрацьований робочий рік. Нагадаємо, робочий рік відлічують від дня, коли уклали з працівником трудовий договір.

За інформацією ВРУ


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19817

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
114733

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7486

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196657

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77955

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді